Izvor: Southeast European Times, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u značajnoj poseti BiH

19/05/2009

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Potpredsednik SAD Džo Bajden doputovao je u utorak (19. maja) u zvaničnu posetu Sarajevu koje je prva destinacija njegove balkanske turneje koja takođe uključuje posete Srbiji i Kosovu. Bajden, prvi visoki predstavnik nove američke administracije koji je posetio BiH, imaće razgovore sa članovima tročlanog predsedništva i drugim političkim liderima. On će se takođe obratiti parlamentu. Sa njim su i visoki predstavnik EU za spoljnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << politiku i bezbednost Havijer Solana i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Cilj je da se istakne posvećenost SAD celokupnom regionu.

Inckov prethodnik Miroslav Lajčak oglasio se u ponedeljak oko toga u određenoj meri. On je pozvao i Vašington i EU da "preurede" svoje prisustvo na zapadnom Balkanu, kako bi se "sprečilo da džepovi etničkih tenzija i nestabilnosti raspale strasti širom regiona". Obraćajući se spoljnopolitičkim ekspertima u Vašingtonu, Lajčak je upozorio da je situacija poremećena rasprostranjenom stagnacijom i čak pogoršanjem u nekim oblastima "posebno u Bosni, na Kosovu i u Srbiji". On je rekao: "Samo diplomatskom saradnjom između SAD i EU mogu da se unaprede demokratija i stabilnost u regionu." Lajčak je nedavno otišao sa svoje funkcije u BiH da bi postao ministar inostranih poslova Slovačke. (RTRS, Srna, BHRT, Dnevni avaz, BTA, AP, AFP, Vašington tajms, Tanjug, B92 - 18/05/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.