Bajden u problemu: Rajsova odlazi

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 18:36

Bajden u problemu: Rajsova odlazi

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da će njegova glavna savetnica za unutrašnju politiku Suzan Rajs sledećeg meseca otići s te funkcije.

Kao direktorka Saveta Bele kuće za unutrašnju politiku, Suzan Rajs je imala veliki uticaj na politiku Bajdenove administracije u vezi sa zdravstvenom zaštitom, imigracijom i rasnom nejednakošću.

Asošiejted pres ocenjuje da je ovo iznenađujući potez Suzan Rajs, koja je dugogodišnja stručnjakinja Demokratske partije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD. Ona je bila nacionalna savetnica predsednika Baraka Obame za bezbednost SAD, a bila je i ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama – jedina osoba koja je ikada bila na obe funkcije.

U tim ulogama je blisko sarađivala s tadašnjim potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, i našla se na najužoj listi kanidata za njegovu potpredsednicu kada se on 2020. godine kandidovao za šefa države.

Kao Bajdenova savetnica za unutrašnju politiku bila je na stalnom udaru opozicionih republikanaca, a nadzirala je formulisanje niza Bajdenovih uredbi i zakonodavnih inicijativa, uključujući one o zdravstvenoj zaštiti, nošenju oružja, rasnoj jednakosti i obnovi infastrakture u SAD.

Znatno je doprinela Bajdenovoj politici prema migracijama preko američko-meskičke granice, za koju su borci za prava migranata tvrdili da naginje nadesno i da nije u skladu sa predizbornim predsednikovim obećanjima da će ta politika biti humanija.

Njen poslednji dan na poslu biće 26. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.