Bajden u privrednoj misiji

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u privrednoj misiji

Američki potpredsednik Džozef Bajden boravi u Kini u pokušaju da ubedi kineske investitore da će se Amerika oporaviti i da su njihove investicije sigurne. Političke razlike, iako prisutne, stavljene su u drugi plan.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden u poseti je Kini. Zadatak mu je, pre svega, da kineske lidere i poslovne ljude uveri da američka ekonomija, posle gubitka vrhunskog kreditnog rejtinga, nije posustala.

Kinezi su u američke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obveznice uložili trećinu deviznih rezervi, odnosno 1.200 milijardi dolara, pa im američke finansije zadaju veliku brigu.

Kineske medije, koji su ga dočekali sa porukom da Amerikanci moraju da budu pažljiviji s novcem, Džozef Bajden umirio je tako što je na ručak za petoro potrošio samo 12 dolara.

Tamošnje lidere podsetio je da niko nikada nije zaradio kladeći se na štetu Amerike, uveravajući ih da će se ekonomija izvući iz krize i dugova, što znači da su kineske milijarde dolara uložene u američke obveznice - bezbedne.

Kinezi procenjuju da će u narednih pet godina uvesti robe za 8.000 milijardi dolara. Saradnja sa Kinom svakako je dobrodošla za oporavak.

"Ne vidim ništa drugo do dobrobit od kineskih investicija u Sjedinjene Američke Države. One znače radna mesta, posao za Amerikance", kaže potpredsednik SAD Džozef Bajden.

U poslednjih deset godina kineska ekonomija rasla je preko svih očekivanja, i za petama je američkoj. U Kini i Americi živi četvrtina svetskog stanovništva, a njihove privrede čine trećinu globalne ekonomije.

Postale su ravopravne, a njihovi odnosi su najvažniji partnerski odnosi na svetu.

"Potrebno je da američki političari promene pogled na Kinu, da nas više ne smatraju imaginarnim neprijateljem. Moramo da sarađujemo zarad zajedničke ekonomske bezbednosti", rekla je ekonomista Zuo Ksaolej.

Ekonomija iznad političkih razlika 

Kineski ekonomista navodi da se pozicija Amerike u svetu neće uskoro promeniti, ali samo ako preduzme reforme i ne dozvoli da joj se kreditni rejting još snizi.

Vašingtonu je važno da upozna i novu generaciju kineskih lidera, od kojih se izdvaja Ksi Đinping, za kojeg se pretpostavlja da će biti sledeći predsednik.

Zato je verovatno baš on govorio o budućim kretanjima kineske ekonomije, koji mogu da budu opšti recept.

"Nastavićemo da primenjujemo aktivnu fiskalnu politiku i štedljivu monetarnu politiku. Održavaćemo kontinuitet i stabilnost naše makroekonomske politike, učinivši je usredsređenijom i fleksibilnijom", kaže potpredsednik Kine Ksi Đinping.

"Radićemo na tri polja: stabilnom ekonomskom rastu, restrukturiranju privrede i kontroli inflacije", kaže Đinping, naglasivši da kineska ekonomija nikad neće doživeti, kako je rekao, tvrdo sletanje.

Iako su ekonomski interesi iznad političkih razlika, one nisu nestale. Vašingtonu se ne sviđa kurs kineskog juana zbog koga ima ogroman trgovinski deficit, kao ni stanje ljudskih prava, a Pekingu to što američko oružje ide na Tajvan.

Uz sve to, potukli su se i košarkaši kineskog profesionalnog tima Baji Rokits i američkog Džordžtauna, pa su na prijateljskoj utakmici u čast Bajdenove posete letele stolice i flaše s vodom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bajden: Kina ne treba da brine

Izvor: B92, 20.Avg.2011, 13:30

Peking -- Potpredsednik SAD Džozef Bajden kaže da Kina "ne treba da brine" za bezbednost svoje imovine uložene u američke obveznice...Bajden se nalazi zvaničnoj poseti Kini, čiji je cilj smanjenje nepoverenja između dve najveće svetske privrede i izgradnja odnosa sa kineskim političkim vođama...Istovremeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.