Bajden sleteo u Severnu Irsku; Dočekao ga britanski premijer

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 23:46

Bajden sleteo u Severnu Irsku; Dočekao ga britanski premijer

Američki predsednik Džo Bajden je sleteo u Severnu Irsku uoči četvorodnevne posete ostrvu Irskoj kako bi podržao svoju podršku miru u zemlji.

Riši Sunak je u utorak uveče dočekao američkog predsednika na međunarodnom aerodromu u Belfastu na početku posete za koju se očekuje da će pomešati delikatnu političku koreografiju sa ekonomskim najavama i događajima povezanim sa Bajdenovim irskim i katoličkim nasleđem.

Obraćajući se novinarima pre poletanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Air Force One-u, Bajden je rekao da želi da zaštiti sporazum na Veliki petak, koji je potpisan pre 25 godina ove nedelje, i da podrži Sunakov sporazum posle Bregzita za region.

Upitan koji su mu prioriteti za putovanje, on je rekao: "Postarajte se da irski sporazumi i sporazumi iz Vindzora ostanu na snazi. Čuvajte mir i to je glavna stvar. Izgleda da ćemo držati palčeve.”

Snažno obezbeđenje sa obe strane granice prethodilo je američkoj pratnji, u kojoj će biti američki državni sekretar Entoni Blinken i nedavno imenovani ekonomski izaslanik za Severnu Irsku Džozef Kenedi Treći.

Sunaka su pratili i ambasador u Velikoj Britaniji, američki generalni konzul u Belfastu i sekretar Severne Irske Kris Hiton-Haris.

Desetine vozila policije i američkih tajnih službi zatvorile su u utorak kišom natopljene ulice oko centra Belfasta. Poklopci šahtova su podignuti i provereni, a psi tragači pregledali su hotelske sobe u okviru bezbednosne operacije vredne 7 miliona funti – uz podršku 300 dodatnih policajaca sa britanskog kopna.

U Deriju, policija je pronašla četiri za koje se sumnjalo da su postavljene cevne bombe sa groblja gde su republikanci organizovali komemoraciju za Uskršnji ponedeljak koja je dovela do napada benzinskim bombama na policiju. Otkriće je bilo "zlokoban i zabrinjavajući razvoj događaja“, rekao je pomoćnik načelnika policijske službe Severne Irske, Bobi Singlton, a Policijska federacija Severne Irske je rekla da je to jasna izjava o nameri da se nanese šteta policijskim službenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.