SAD šalju 1.500 vojnika na granicu sa Meksikom

Izvor: VOA, 02.Maj.2023, 18:36

SAD šalju 1.500 vojnika na granicu sa Meksikom

Administracija predsjednika Džoa Bajdena poslaće 1.500 vojnika na granicu SAD i Meksika zbog mogućeg priliva migranata posle ukidanja pandemijskih restrikcija. Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) je u utorak poslao zahtjev Pentagonu za slanje dodatnih vojnika na granicu na period od 90 dana. "Na zahtjev Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, sekretar (za odbranu) Lojd Ostin odobrio je privremeno povećanje od dodatnih 1.500 pripadnika vojske da bi pomogli naporima Carinske i pogranične službe na američkoj jugozapadnoj granici", saopšteno je iz Pentagona. U saopštenju se navodi da će vojnici, koji će početi da pristižu na granicu od 10. maja, obavljati zadatke kao što su monitoring na terenu, podaci o ulascima i podrška skladištenju. "Vojno osoblje neće direktno učestovati u aktivnostima na sprovođenju zakona. Ovo raspoređivanje (vojnika) na granici je u skladu sa drugim oblicima vojne podrške Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost tokom mnogo godina", naveo je u saopštenju portparl Pentagona Patrik Rajder. Iz Bijele kuće je takođe saopšteno da je raspoređivanje vojnika na granici "uobičajena praksa".  Restrikcije uvedene zbog pandemije kovida 19 omogućile su američkim zvaničnicima da sa južne granice vrate desetine hiljada ljudi, ali će biti ukinute 11. maja zbog čega se pogranični zvaničnici spremaju za očekivani priliv migranata. Čak je i za vrijeme restrikcija zabilježen rekordan broj prelazaka američko-meksičke granice. Predsjednik Bajden je na to odgovorio obračunom sa ilegalnom imigracijom, ali i nuđenjem alternativa za opasno i često smrtonosno putovanje do američke granice. Slične poteze prethodno je preduzeo bivši predsjednik Donald Tramp koji je vojnike na aktivnoj dužnosti rasporedio na granici da bi, uz pripadnike Nacionalne garde, pomogli pograničnoj patroli prilikom dolaska velikih migrantskih karavana. Na granici se već nalazi oko 2.700 pripadnika Nacionalne garde. Zvaničnici administracije su prošle nedelje najavili da će raditi na brzoj provjeri migranata koji na granici traže azil, deportovati one koji za to ne ispunjavaju uslove i kažnjavati osobe koji ilegalno ulaze u SAD ili ilegalno kroz drugu zemlju na putu do američke granice. Takođe planiraju da izvan SAD otvore centre za ljude koji bježe od nasilja i siromaštva i koji žele da se legalno prijave za ulazak u SAD, Španiju ili Kanadu. Prvi centri biće otvoreni u Gvatemali i Kolumbiji.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bajdenova administracija šalje 1.500 vojnika na granicu s Meksikom

Izvor: Danas, 02.Maj.2023

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena poslaće 1.500 vojnika na američko-meksičku granicu jer očekuje porast broja migranata zbog ukidanja ograničenja uvedenih tokom borbe protiv pandemije korona virusa, rekli su zvaničnici administracije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.