Bajden rekao - Hamas poslušao

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 16:05

Bajden rekao - Hamas poslušao

Predstavnik palestinskog Hamasa izjavio je da predviđa prekid vatre sa Izraelom u narednim danima.

Odluka je doneta posle poziva američkog predsednika Džoa Bajdena upućenog izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da prestanu borbe.

Hamas je iz Gaze ponovo noćas raketirao Izrael, koji je u zoru odgovorio vazdušnim napadima, ali kako prenose tamošnji mediji, slabijeg intenziteta nego ranije.

Jedan od egipatskih pripadnika službe bezbednosti rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su se dve strane saglasile da prekinu vatru, ali da se o detaljima pregovara u tajnosti.

"Mislim da će pregovori koji se vode o prekidu vatre biti uspešni", rekao je Musa Abu Marzuk, zvaničnik Hamasa za libansku televiziju.

"Očekujem da se prekid vatre dogovori u narednih dan-dva i da će taj dogovor podržati obe strane."

Izraelski ministar za obaveštajna pitanja Eli Koen je, međutim, negirao da će se prekid vatre desiti u petak.

"Postoji međunarodni pritisak da se to desi. Završićemo operaciju onda kada odlučimo da smo ispunili ciljeve."

Televizija Al Džazira prenela je da se izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland sastaje sa šefom Hamasa Ismailom Hanijeom u petak u Kataru.

Izrael je tokom noći izveo vazdušne napade u kojima je, kako je saopšteno, pogođeno i skladište oružja u kući jednog od članova Hamasa. Lekari su rekli da je u napadu na jugu Gaze ranjeno četvoro ljudi.

Od početka sukoba 10. maja palestinski zvaničnici su prebrojali 228 ubijenih u Gazi, što je još više pogoršalo postojeću humanitarnu katastrofu.

Izraelske vlasti daju podatak da je sa te strane ubijeno 12 osoba.

Izraelski premijer Netanjahu stalno ponavlja da ima podršku SAD, koje su poručile da Izrael ima pravo da se brani od raketiranja iz Gaze.

Ali Bajden je poručio izraelskom lideru da je vreme da se okonča konflikt.

Vašington i druge bliskoistočne zemlje traže da se prekid vatre dogovori diplomatski. Generalna skupština UN će raspravljati o konfliktu na sednici u četvrtak, ali se ne očekuje da će nešto preduzeti.

Hamas je počeo raketiranje Izraela 10. maja kao odgovor na, kako je rečeno, izraelsko kršenje prava Palestinaca koji su hteli da se okupe na određenim mestima u Jerusalimu za vreme ramazana.

Kod džamije Al Aksa sukobljavali su se Palestinci i izraelska policija, a još jedan od razloga bili su i protesti zbog najave iseljenja palestinskih porodica iz naselja Šeik Džarah u Jerusalimu, odakle hoće da ih isele jevrejski doseljenici.

Aktuelni sukobi su najozbiljniji poslednjih godina, a nasilje između Jevreja i Arapa se događa i na ulicama.

Četiri rakete ispaljene su na Izrael i iz Libana, ali niko nije preuzeo odgovornost za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.