Bajden jasan: Hitno

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 08:21

Bajden jasan: Hitno

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je, nakon razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Beloj kući, da SAD dele cilj Izraela da porazi Hamas.

Ali, on je istovremeno ukazao da je palestinski narod "takođe pretrpeo ogroman bol i gubitak".

Ocenio je da palestiske vlasti moraju hitno da se reformišu kako bi mogle efikasno da donesu rezultate za palestinski narod i na Zapadnoj obali i u Gazi", ocenio je Bajden.

Bajden je ponovio da izraelske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojne operacije na Rafu ne bi trebalo da se nastave bez plana za osiguravanje bezbednosti i pomoći za više od milion Palestinaca koji su se sklonili na tom području.

"Takođe smo od početka bili jasni da se protivimo bilo kakvom prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze", istakao je Bajden.

Bajden je naveo da radi na pronalaženju rešenja da se oslobode svi taoci koje drži Hamas, da se ublaži humanitarna kriza u Pojasu Gaze i da se postigne mir kroz rešenje o uspostavljanju dve države.

Bajden je rekao da je ohrabrio izraelske lidere da "nastave da rade na postizanju sporazuma" o oslobađanju talaca i uspostavljanju privremenog primirja, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbio zahteve Hamasa.

Bajden je rekao da Hamas i dalje drži 134 taoca i da se ne zna koliko je njih još živo, objavio je Tajms of Izrael".

Većina Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze bili su nevini civili, uključujući hiljade dece, naveo je Bajden, upozoravajući da stotine hiljada Palestinaca nema pristup hrani, vodi i drugim osnovnim uslovima za život.

Bajden je istakao da SAD rade na tome da osiguraju da prelazi Rafa i Kerem Šalom ostanu otvoreni za humanitarnu pomoć i da se otvore dodatni prelazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.