Bajden ipak u Dečanima

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden ipak u Dečanima

Sveti arhijerejski Sabor SPC poništio odluku episkopa Artemija "da ne da svoj blagoslov" za posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru Dečani. Opozicija traži odlučniju odbranu Kosova i isticanje vojne neutralnosti Srbije.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je za Tanjug da su razgovori Borisa Tadića i Džozefa Bajdena bili pozitivni, čak "iznad očekivanja," i da su označili novo poglavlje u odnosima između Srbije i SAD.

"Činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su proveli sat vremena u neposrednom susretu govori o tome da su razgovori bili veoma sadržajni i okrenuti ka budućnosti jačanja odnosa u svim sferama bez obzira na poznatu razliku u stavovima oko nezavisnosti Kosova", rekao je Vejvoda.

Vejvoda je ocenio da je izjavom američkog potpredsednika da Srbija ima ključnu ulogu u regionu i priznanjem napora Beograda da izgradi odnose sa susedima "uvažen ozbiljan i odgovoran pristup Srbije u održavanju mira i stabilnosti u regionu".

Istoričar Predrag Marković ocenio je da je potpredsednik SAD Džozef Bajden posetom Beogradu pružio ruku koju naša zemlja treba da prihvati. "To jeste stroga ruka, čiji je stisak prilično čvrst, ali je na nama da je prihvatimo, a da ne podlegnemo preteranom stisku", rekao je Marković Tanjugu.

Prema njegovim rečima, interesantno je, ali i važno, da je Bajden već u Sarajevu najavio da Srbija ima značajno mesto u regionu i govorio o posebnom statusu naše zemlje u američkoj politici. Marković smatra da će se ovih dana znati šta je Bajden pod tim mislio.

"Videćemo da li je to stavljanje gorkog leka u šećar ili je to realna ponuda za jedno partnerstvo", slikovito je objasnio istoričar.

"Ako ima realizma u toj politici, a verujem da ima, Srbija jeste ključna zemlja za stabilizaciju regiona", naglasio je Marković.

Sociolog Ratko Božović, takođe, smatra da pruženu ruku Džozefa Bajdena moramo prihvatiti, ukoliko su, naravno, namere dobre.

Prema njegovoj oceni, SAD je zainteresovana da se popravi politika na Balkanu, zbog čega i naša zemlja mora biti malo otvorenija prema toj politici.

Razlog za to je činjenica da nas ona, iz diplomatske stagnacije, može dovesti u dinamičnu promenu, čime bi popravili odnose sa tom velikom silom, objasnio je Božović.

"Ne može se ići u budućnost bez kulture pamćenja, ali i kulture zaboravljanja onoga što ometa dalju perspektivu", zaključio je Božović.

Odluku episkopa Artemija "da ne da svoj blagoslov" poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani poništio je Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Artemije je, posle najave ambasade SAD-a u Prištini da će Obamin zamenik posetiti Dečane, saopštio da "neće dati blagoslov" u ime Eparhije raško-prizrenske i dodao da se posetom prihvata "nasilno otkidanje dela teritorije" države Srbije i njeno predavanje u ruke "teroristima, koji su nekažnjeno počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom, imovinom i verskom i kulturnom baštinom".

Sveti arhijerejski Sabor je u vanrednom saopštenju istakao je da se ne slaže se sa takvom odlukom episkopa Artemija, jer je "ona je u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima".

"Poseta potpredsednika SAD je legitimna poseta državama u regionu, među njima i Srbiji", ističe se u saopštenju koje je potpisao portparol Sabora i Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej.

Srpski arhijereji su ocenili da "odluka Bajdena da poseti našu najveću svetinju u našoj južnoj pokrajini, manastir Dečane, predstavlja gest dobre volje i jasnu poruku onima koji bi i dalje da ruše ili da prisvajaju srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji".

Učesnici saborskog zasedanja su ovaj stav izneli "bez obzira na Bajdenove lične i opšte američke stavove o statusu Kosova i Metohije.

Odlučna odbrana Kosova, ali i vojna neutralnost

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da ta stranka smatra da je važno da se u razgovorima sa potpredsednikom SAD-a Džozefom Bajdenom istakne trajna odlučnost Srbije da očuva Kosovo.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da bi Srbija morala jasno da stavi do znanja i da je za očuvanje Republike Srpske u okvirima dejtonske Bosne i Hercegovine i da je zaštiti od pokušaja uništenja.

"Ne mislimo da je potrebno praviti veliku dramu oko Bajdenovog dolaska, ali potrebno je ukazati na to šta je neko govorio i radio", istakao je Vučić i dodao da je takođe potrebno videti šta država može da izvuče iz tog susreta za svoje građane.

Poslanik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da se iz izjave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena jasno vidi da je uslov Srbiji da bar prećutno prizna nezavisnost Kosova.

"DSS smatra da je Tadić ima obavezu da Bajdena podseti na odluku parlamenta o vojnoj neutralnosti Srbije", rekao je Samardžić.

Komentarišući Bajdenovo izlaganje da će SAD pomoći Srbiji na putu evropskih integracija, Samardžić je istakao da Srbiji pomoć Amerike u odnosima sa Briselom nije potrebna, "jer su ti odnosi upravo zbog SAD postali teški".

Oštro negodovanje radikala

Poslanici Srpske radikalne stranke na sednicu parlamenta došli su u majicama sa likom lidera stranke Vojislava Šešelja i lecima sa uvredljivim natpisima kojima su protestovali zbog dolaska Bajdena u Beograd.

"Bajden personifikuje sve zločine koji su učinjeni Srbiji od bombardovanja 1999. godine do otimanja Kosova i Metohije i novih zločina koji će se učiniti Srbiji, kao što je otimanje Vojvodine i deljenje Srbije na sedam regiona", rekao je šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorvić.

Prema njegovim rečima posle potvrđivanja Sporazuma sa SAD o korišćenju vojne infrastrukture u Srbiji uslediti "okupacija Srbije, jer će tim zakonom američka vojska biti stacionirana u Srbiji."

Todorović je naveo i da je Bajden u poslednjih 20 godina aposlutno bio protiv Srba i Srbije, a na strani "srpskih neprijatelja".

Zašto je poslanicu NS-a sramota?

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković rekla je da ju je "sramota" što je u Srbiju došao potpredsednik SAD zbog, kako je navela, njegovih izjava o bombardovanju nekadašnje SRJ 1999. godine.

Tokom rasprave u parlamentu, Jankovićeva je rekla da ju je sramota što je u Srbiju kročio čovek koji je rekao da je vršio pritisak na nekadašnjeg predsednika Bila Klintona da pokrene bombardovanje SRJ.

"To je zanimljiva izjava onoga koji dolazi u radnu i prijateljsku posetu Srbiji", rekla je Jankovićeva koja je i danas nosila majicu na kojoj piše "Kosovo je Srbija".

Poslanica NS je sa svog mesta u skupštinskoj sali pokazala crvene cipele čija boja, kako je navela, asocira na kosovske božure.

Jankovićeva je navela da Ulica kneza Miloša liči na geto "kao u vreme nacističke okupacije", da su policajci pravilno raspoređeni duž te ulice, da ne može da se prolazi kroz parkove, a da "policajci imaju takav izraz lica i komentare" kao da bi "poneli plakate koje je pokazala SRS".

Propuštena šansa  

Šef poslaničkog kluba Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da je dolazak Bajdena bio velika šansa za srpsko društvo, ali da ju je vlast, po njegovoj oceni, propustila.

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da je predsednik Boris Tadić insistirajući na kontinuitetu sa politikom iz 90-tih godina pokazao "nespremnost i nesposobnost koja će skupo koštati građane Srbije".

"Bili smo dužni da pred Bajdena izađemo sa novom politikom koja bi bila prihvatljiva za region, pre svega Sarajevo i Prištinu, a koja bi samim tim postala razumljiva i prihvatljiva za svet", ocenio je lider LDP.

Istakavši da je ta stranka nezadovoljna domenima politike koje su srpske vlasti prezentovale Bajdenu, Jovanović je ocenio da je vlast na taj način pokazala nespremnost za stvaranje Srbije 21. veka.

Značajna poruka

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da je veoma značajna poruka Džozefa Bajdena da je Amerika spremna da podrži evropski put naše države i da je svesna da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Očekujem da će Bajdenova poseta otvoriti novu stranicu u odnosima Srbije i SAD koja će omogućiti Srbiji da u ostvarenju strateško važnih ciljeva ima podršku Amerike", rekla je Kolundžija novinarima u parlamentu.

Kolundžija je istakla da pitanja oko kojih Srbija i SAD imaju suprostavljene stavove ne treba da budu prepreka razvijanju i unapređenju saradnje dve države.

Prema rečima Nade Kolundžije, Bajdenova poseta potvrđuje da je za Ameriku stabilnost regiona važna i da je Srbija zemlja koja ima značajnu ulogu u tom procesu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.