Bajden hteo da zove Sija, ali...

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 21:30

Bajden hteo da zove Sija, ali...

Američki predsednik Džozef Bajden je želeo da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u danima nakon što su SAD oborile navodni kineski špijunski balon.

Od toga su ga odgovorili najvši savetnici za nacionalnu bezbednost, objavio je danas NBC, pozivajući se ne neimenovane zvaničnike u administraciji.

Prema njihovim rečima, Bajden je verovao da bi mogao da spusti novonastale tenzije sa Pekingom ukoliko bi imao priliku da direktno razgovora sa Sijem i tako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgladi stvari.

Međutim, savetnici su mu rekli da nije pravo vreme za razgovor dvojice lidera, već da je najbolje da se počne sa kontaktima sa Pekingom na nižem ili srednjem nivou.

"Cilj nije da Bajden i Si razgovaraju, već da se odnosi dve zemlje vrate na pravi put", rekao je neimenovani zvaničnik. Sjedinjene Američke Države su u februaru ove godine oborile kineski balon za koji tvrde da je špijunirao ključne vojne lokacije širom zemlje, dok je Peking, sa druge strane, izrazio nezadovoljstvo i protest zbog američke upotrebe sile u napadu na "nenaoružanu civilnu letelicu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.