Izvor: Southeast European Times, 22.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: SAD ne očekuju da Srbija prizna Kosovo

21/05/2009

BEOGRAD, Srbija -- Potpredsednik SAD Džozef Bajden nastavio je turneju po zapadnom Balkanu posetom Beogradu u sredu (20. maja), naglašavajući da Vašington želi nastavak saradnje sa Srbijom. Sastavši se sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i drugim zvaničnicima vlade, Bajden je rekao da njegova vlada ne očekuje da Srbija prizna Kosovo. "To nije preduslov za naše odnose ili našu podršku Srbiji da postane deo EU", rekao je on na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << konferenciji za novinare sa Tadićem. Bajden je dodao da dve zemlje imaju "razumna očekivanja" jedna od druge u pogledu Kosova. On je takođe izrazio snažnu podršku naporima Srbije vezanim za integraciju u EU.

Bajden je najviši zvaničnik SAD koji je posetio Beograd od kada je tadašnji potpredsednik Volter Mondejl prisustvovao sahrani Josipa Broza Tita 1980. godine.

Tadić je rekao novinarima da se nada da će poseta dovesti do nove faze u politici SAD prema Srbiji i zapadnom Balkanu, u kojoj će Srbija biti posmatrana kao faktor regionalne stabilnosti. On je takođe ponovio protivljenje Beograda nezavisnosti Kosova. "Legitimno je pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet koristeći miroljubiva, diplomatska i pravna sredstva", naglasio je Tadić.

U četvrtak, jedan očigledno mentalno oboleli čovek koji je držao ručnu granatu ušao je u zgradu predsedništva gde se nalazi Tadićev kabinet. Policija je poslala pregovarače koji kažu da je taj čovek ljut zbog pravnog postupka koji je u toku.

Bajden je nakon Beograda otputovao u Prištinu koja je poslednja destinacija njegove regionalne turneje i gde će se pored ostalih sastati sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom inostranih poslova Skenderom Hisenijem. Hiseni je, kako se izveštava, u četvrtak izjavio da će Srbija morati da prizna Kosovo u narednih deset godina. "Ne vidim kako će Srbija ikada ući u EU a da ne prizna Kosovo. Siguran sam da EU neće ignorisati tako velik problem". (Kosovo Tajms, KosovaPres, AFP, AP, Zeri, Ekspres, Koha Ditore, Lajm, BBC - 21/05/09; B92, Beta, Tanjug, Studio B, AFP, VoA, Rojters, Telegrafi - 20/05/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Bajden u Bondstilu

Izvor: B92, 22.Maj.2009

Priština -- Američki potpredsednik Džozef Bajden otputovao je jutros iz Prištine u Liban, a malu turneju po Balkanu završio je posetom vojnoj bazi Bondstil...Bajden je u protekla tri dana posetio i Sarajevo i Beograd, gde je razgovarao sa najvišim zvaničnicima BiH i Srbije. Svoju balkansku turneju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.