Bajden: Nisam ja to tražio

Izvor: B92, 23.Dec.2023, 23:16

Bajden: Nisam ja to tražio

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da u današnjem telefonskom razgovoru nije od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zatražio prekid vatre.

. "Imao sam dug razgovor sa Netanijahuom i to je bio privatni razgovor. Nisam tražio prekid vatre“, rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara.

Prethodno je Bela kuća saopštila da su dvojica lidera razgovarala o razvoju događaja u ratu između Izraela i Hamasa. Iz Netanijahuovog kabineta je saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u današnjem razgovoru izraelski premijer „izrazio zahvalnost za poziciju SAD u Savetu bezbednosti“.

Netanijahu je ponovio da će Izrael nastaviti rat "dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi“, koji uključuju uništenje Hamasa i povratak izraelskih talaca kući. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojim se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, prenosi AP. Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kojem je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze.

Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN. O revidiranom dokumentu pregovarale su SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao predstavnik arapskih nacija.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajden otkrio detalje razgovora sa Netanijahuom: Hoće li biti PREKIDA VATRE u Gazi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023

Razgovor je trajao dugo..Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da u današnjem telefonskom razgovoru nije od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zatražio prekid vatre u Pojasu Gaze...- Imao sam dug razgovor sa Netanijahuom i to je bio privatni razgovor. Nisam tražio prekid vatre - rekao...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.