Bajden: Nezavisnost nepovratan proces

Izvor: RTS, 21.Maj.2009, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: Nezavisnost nepovratan proces

Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio u Prištini da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da će SAD podržati stvaranje demokratskog i multietničkog društva. Odlikovan medaljom slobode. Srbi protestovali u Kosovskoj Mitrovici.

Američki potpredsednik Džozef Bajden, pred kosovskim parlamentom, izjavio "nezavisnost Kosova nepovratan proces i da je podela Kosova neprihvatljiva", naglašavajući da će Vašington pomoći stvaranje multietničkog društva na Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Oko hiljadu Srba protestovalo je u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Kosovu.

Potpredsednik Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije Marko Jakšić rekao je da je Srbija posetama Bajdena i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića doživela, kako je rekao, "dva poniženja".

"Mi smo ovde da spasimo obraz Srbije", rekao je Jakšić pred oko 1.000 Srba.

Jakšić je podsetio na, kako je rekao, Bajdenova zalaganja da Srbija bude bombardovana, doprinos da Kosovo postane nezavisno i na brojne izjave kojima je Bajden grubo vređao i ponižavao srpski narod.

Pošto je položio cveće na spomenik žrtvama bombardovanja, predsednik Skupštine zajednice opština na KiM Radovan Ničić optužio je zvanični Beograd da "sve što radi ide na ruku takozvanom nezavisnom Kosovu".

I predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Ljubomir Kragović uputio je zahtev Vladi Srbije da sa "svima razgovara dostojanstveno, a ne da sluša naređenja poput onih koje je juče u Beogradu izrekao američki potpredsednik Bajden".

U govoru pred kosovskom skupštinom, Bajden je rekao da je put Kosova ka nezavisnosti bio "dug i bolan", kao i da je tamišnje stanovništvo, u vreme režima bivšeg jugoslovgenskog predsednika Slobodana Miloševića, "bilo izloženo najvećem etničkom čišćenju od Drugog svetskog rata".

"Nezavisnost je bila jedina mogugućnost. Vaša nezavisnost je nepovratna, apsolutno nepovratna", rekao je Obamin zamenik, čiji su govor brunim aplauzom pozdravili poslanici skupštine u Prištini.

Bajden je, takođe, obećao kosovskim liderima da će SAD i dalje podržavati teritorijalni integritet Kosova, ali je upozorio i da mora biti stvoreno multietničko društvo.

"Institucije Kosova su postigle značajan napredak i treba da nastave da funkcionišu kao demokratske i multietničke. SAD će podržati Kosovo sve dok bude tako", rekao je Bajden pošto je primio Zlatni orden slobode, drugo po rangu odlikovanje koje dodeljuje predsednik Kosova.

Bajden je ocenio da su na Kosovu postignuti značajni rezultati u prevazilaženju posledica rata i da ga to veoma raduje.

"Ceo Balkan treba da se orijentiše prema Evropskoj uniji, to je stav SAD", poručio je američki potpredsednik.

Posle ručka koji je u njegovu čast priredio kosovski predsednik, drugi čovek SAD helikopterom je otputovao u manastir Visoki Dečani.

Poseta će biti nastavljena obilaskom i govorom pred pripadnicima američkih snaga, koje su deo KFOR-a u bazi Bondstil kod Uroševca.

Bajdena je na vojnom delu prištinskog aerodroma Slatina dočekao kosovski šef diplomatije Skender Hiseni.

Bajden u Dečanima

Bajden je tokom posete manastiru Visoki Dečani rekao da se nada da će "duh koji vlada u tom manastiru biti uspostavljen u celom regionu".

"Otac Sava i bratstvo ovog manastira pružali su utočište svima i nadam se da će takav duh biti uspostavljen u celom regionu", rekao je potpredsednik SAD po dolasku u manastir.

Zahvaljujući Bajdenu što po drugi put dolazi u taj manastir, otac Sava je rekao da je to za manastir i Srbe "veliko ohrabrenje".

Bajden je iz Prištine došao helikopterom u manastir Visoki Dečani Bajden je rekao da su prilikom prethodne posete manastiru na Kosovu, 2001. godine dok je bio kongresmen, bile drugačije okolnosti, a da sada vidi "određen napredak".

Drugi čovek Bele kuće izrazio je očekivanje da će sve zemlje zapadnog Balkana ući u Evropsku uniju i da će to biti "istorijski događaj".

Bajden je sa ocem Savom, bratstvom i svojom pratnjom ušao u manastir gde ga je otac Sava upoznao sa istorijskim, verskim i kulturnim značajem Visokih Dečana za srpski narod, ali i za svetsku kulturnu baštinu pošto je manastir pod zaštitom UNESKO-a.

Jake snage Kfora i Kosovske policije obezbeđuju Visoke Dečane, a pripadnici tih snaga raspoređeni su i na putu koji vodi od Prištine do varošice Dečani.

Istorijska misija Kfora

Bajden je, tokom obraćanja američkim vojnicima u bazi Bondstil, rekao da Kfor obezbeđuje stabilnost i sigurnost na Kosovu.

"Kfor obezbeđuje stabilnost i sigurnost na Kosovu i mi svim Kosovarima obezbeđujemo sigurnost da izgrade nezavisnu i demokratsku i što je najvažnije multietničku državu koja nikada nije postojala u ovom delu sveta", rekao je Bajden.

"Vi imate šansu, mi imamo šansu da našim unucima i praunucima kažemo da smo bili prisutni u trenutku kada je prvi put u istoriji Balkan postao deo Evrope", rekao je Bajden obraćajući se američkim vojnicima.

Ističući da je Kfor druga najveća operacija NATO snaga Bajden je istakao da pripadnici tih snaga na odlučujući način doprinose u podizanju Kosova na svoje noge.

Srdačan doček u Prištini

Američki potpredsednik na Kosovu se dočekuje kao "veliki prijatelj", a njegova poseta ocenjuje se kao istorijska i kao znak podrške SAD nezavisnosti Kosova.

Učenici osnovnih i srednjih škola u opštinama Priština i Kosovo Polje organizovano su izašli da dočekaju visokog gosta iz SAD, a stanovništvo Prištine se odazvalo pozivu predsednika i premijera da i oni uzmu učešće u proslavi povodom Bajdenove posete.

Policija je u saradnji sa Ambasadom SAD u Prištini i predstavnicima američkog državnog sekretarijata preduzela sve mere da poseta sa bezbednosnog aspekta prođe u najboljem redu.

Svi putevi kojima je prošla kolona vozila sa Bajdenom blokirani su od 9 sati, a celokupnom operacijom obezbeđenja , rukovode ljudi iz bezbednosnih službi SAD.

Priština i ostala naselja kroz koja je prošao američki potpredsednik su već juče okićena zastavama SAD i Kosova.

Na trgovima u Prištini su postavljeni panoi sa izrazima dobrodošlice i zahvalnosti SAD i Bajdenu za sve što su uradili za slobodu i nezavisnost Kosova.

Posetom Kosovu Bajden završava kratku balkansku turneju tokom koje je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima u Beogradu i Sarajevu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.