Bajatović: Sa MMF-om ne bih ni tikve sadio

Izvor: Blic, 24.Feb.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Sa MMF-om ne bih ni tikve sadio

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović izjavio je danas da bi Srbija mogla da dobije i "jeftinije pare", uz manje političkih uslova, od onih koje nudi Međunarodni monetarni fond (MMF).

- Sa MMF-om ni tikve ne bih sadio. Tamo gde oni prave priču, tu 'leba nije bilo - ocenio je Bajatović na okruglom stolu magazina NIN o ekonomskoj politici Srbije.

Bajatović je kazao da razume da je aranžman sa MMF-om "itan za imidž zemlje", ali da Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taj "midž mnogo košta".

- Mi kroz prozor godišnje bacamo pet puta onoga što nam MMF donosi.

Mi i sami možemo da smislimo ekonomske mere - rekao je Bajatović.

On je dodao da je problem Srbije što "ne zna da potroši" novac koji dobija od međunarodnih finansijskih institucija.

Predstavniik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Bauer, ocenio je da je aranžman sa MMF važan za Srbije, jer bez njega zemlja teško može da napreduje.

Bauer čija je partija bila u koaliciji sa SNS i koja je na predstojecjim poslaničkim izborima na njihovoj listi, kazao je da će se u pregovorima sa MMF mora postići konsenzus vlasti, opozicije, ali i čitavog društva da se usvojeni aranžman sprovede.

- Moramo naći rešenje za koje postoji spremnost da se sprovede, ne samo kod vladajuće koalicije, već da većina naroda to prihvata kao neminovnost. Verujem da mogu da se naprave redukcije u budžetu koje će rezultovati time da se postigne aranžman sa MMF-om - rekao je on.

Bauer je ocenio da su informacije o navodnom zahtevu MMF-a za dodatnu

uštedu od 400 miliona evra u budžetu nezvanične i dodao da će pregovori početi kada se formira nova vlada.

On je kazao da Srbija ima malo prostora za "dodatno manevrisanje na rashodnoj strani budžeta", ali da su uštede moguće.

Kako je objasnio, jedan od načina na koji se može uštedeti upravo ta suma je izmeštanje obračuna zarada za zaposlene u javnom sektoru iz državne administracije u privatnu agenciju.

Bauer je kazao da je Hrvatska napravila registar zaposlenih u javnoj upravi, kao i Srbija, ali da je obračun plata prepustila privatnim agencijama, što Srbija nije učinula.

- Po podacima koje ja imam od hrvatskih zvaničnika, država je uštedela 15 odsto budžeta, jer je obračun plata premešsten u jednu nezavisnu instituciju - rekao je on.

Kako je dodao, ukoliko može da se napravi ušteda, na 270 milijardi dinara koliko je sada opterećenje za plate u budžetu Srbije, 15 procenata iznosi tačno 400 miliona evra.

Misija MMF-a dolazi u Srbiju 26. februara da bi sagledala stanje u javnih finansijama i utvrdila uslove za sklapanje novog aranažmana.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajatović: Sa MMF-om ne bih ni tikve sadio

Izvor: Mondo, 24.Feb.2014

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović na ekonomskom okruglom stolu izjavio je danas da bi Srbija mogla da dobije i..

Nastavak na Mondo...

Bajatović: Sa MMF-om ni tikve ne bih sadio!

Izvor: Telegraf.rs, 24.Feb.2014

- Sa MMF-om ni tikve ne bih sadio. Tamo gde oni prave priču, tu 'leba nije bilo - kaže potpredsednik SPS-a

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.