Bahrein: Ugušena pobuna u zatvoru

Izvor: B92, 17.Avg.2013, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahrein: Ugušena pobuna u zatvoru

Manama -- Bahreinske vlasti ugušile su danas zatvorsku pobunu uz pomoć šok bombi i suzavca, pri čemu je povređeno 40 ljudi, objavile su grupe za zaštitu ljudskih prava.

Pobuna je izbila u zatvoru Draj dok (Suvi dok), na ostrvu Muharak, severoistočno od glavnog grada Maname, u kome mnogi antivladini aktivisti i branioci ljudskih prava čekaju da im se sudi za terorizam, saopštio je bahreinski Centar za ljudska prava, a prenosi AP.

U saopštenju bahreinskog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova se kaže da su zatvorenici "pokušali da razvale vrata pa se umešala policija i ponovo uspostavila red".

Nikolas Mekgihan, iz organizacije Hjuman rajts voč, pozvao je da se ovaj incident istraži, s obziorm na dokumentovane izveštaje o brutalnosti i mučenjima u Draj doku.

U Bahreinu, koji ima nešto više od 550.000 stanovnika, već više od dve godine se registruju nemiri, u kojima je stradalo najmanje 60 ljudi (prema nekim šiitskim izvorima više od 100), podstaknuti Arapskim prolećem i željom većinskog šiitskog stanovništva za veće učešće u politici koju u ovom kraljevstvu vode manjinski suniti.

U Bahreinu je stacionirana američka Peta flota, koja osigurava plovidbeni put kroz Hormuški prolaz i nastoji da spreči širenje iranskog vojnog uticaja u Zalivu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.