Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagremov med umiruje

Zavisno od pčelinje paše i sastava medonosnog bilja, postoji više vrsta meda. Svaki med je dobar za određene tegobe.

Kestenov med stišava bolesti organa za varenje, žući i jetre. Najdelotvornije i najbolje koristi se u čajevima od kamilice, šipka i majčine dušice.

Kaduljin med izvanredno koristi kod suvog kašlja i prehlada, a olakšava i izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija.

Šumski med (tamni šumski med, medun,) kristalizuje se već u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saču. Popravlja malokrvnost, pogotovo nedostatak gvožđa. Uzima se u voćnim napicima ili sokovima od višnje, breskve ili kupine. U svom sastavu nema cvetnog meda. Koristi se i posle iscrpljenosti, nakon teških operacija. Trudnice treba da ga uzimaju tokom cele trudnoće.

Lipov med dobar je protiv znojenja, prehlada sa kijavicom, olakšava kašalj i izbacivanje sluzi iz grla i nosa. Preporućuje se u ishrani novorođenćadi, dece, starijih osoba, osobama sa niskim pritiskom i srčanim tegobama.

Bagremov med dobar je protiv nesanice, lošeg sna, vrtoglavice, umiruje nervni sistem. Najčešće i najdelotvornije koristi se u čajevima od kamilice, matičnjaka i kantariona.

Livadski med naziva se još i poljski ili cvetni, a u suštini je mešavina medova od raznih biljaka koje preko svojih cvetova luće nektar, a nema ih u dovoljnoj količini da bi se moglo govoriti o monolitnom medu.

Vreskov med pomaze protiv reume, bolesti mokračnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice, i šipka.

Lavandin med je blag med, dobar u ishrani novorođenčadi (i male dece), kao i starijih koji boluju od neke akutne ili hronične bolesti. Naročito dobro pomaže srčanim bolesnicima, kao i osobama sa niskim krvnim pritiskom.

Ekspresni med nastaje kada se pčele hrane sokovima voća i povrća, mlekom i jajima. Tada se dobija med sa većim učešćem onoga što čoveku treba u ishrani. To se posebno odnosi na hormone i vitamine. Na ovaj način potrebne materije organizam lakše prima i preradđuje.

Naše bake su često pravile i kolače sa medom. Evo jednog medenog kolača iz bakine beležnice. Potrebno je: 250 grama meda, 2 jajeta, 120 grama butera, 120 grama šećera, vanilin šećer, 500 grama brašna. 1/4 litre mleka, 1/2 kafene kašičice cimeta, kako i 1 prašak za dizanje. Na štednjaku ugrejati med toliko da postane tečan, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati gore pobrojane sastojke. Sve zajedno dobro izmešati i sipati u mašću namazan oblik. Oblik napuniti do pola, jer će testo pri pečenju da naraste. Peći 1 sat, a kada se ohladi servira se sa hladnim mlekom ili sa kompotom.

M. M.

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.