Bageri, lopate i metle

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bageri, lopate i metle

Srđan Milivojević

Kada je Josip Broz posetio rudare u Bosni, legendarni pregalac socijalističke Jugoslavije čiji je lik krasio novčanicu od deset dinara, Alija Sirotanović, na maršalovo pitanje treba li vam šta, drugovi, kratko je odgovorio: '’’Druže Tito, naredite da naprave veće lopate!’’ Ne znam šta se desilo sa Alijom Sirotanovićem, niti znam kolika je bila lopata kojom je sahranjena SFRJ, ali u Srbiji u kojoj lopata i ašov, obične stvari, imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << često neobičnu primenu. Tako se bager pored pravljenja puteva koristi i za pravljenje revolucije, a lopata koju je bager proterao sa gradilišta sada služi kao vaspitno i terapeutsko sredstvo za lečenje narkomana. Jedino metla ne radi baš najbolje.

Možda su za Srbiju prihvatljivije metode lečenja koje je praktikovao opravdano odsutni doktor Dabić. Ili da se kao terapeut za lečenje bolesti zavisnosti angažuje i Miladin Kovačević, makar da odradi milionče dolara koje je dobio od države. Ako ništa drugo, čovek je dokazano stručan za ovakav vid terapije.

Dok se sakupljaju reakcije nadležnih, dežurni hajkači na crkvu i pravoslavlje već su u start-mašini. Svi su zabrinuti nad sudbinom nesrećnih narkomana. Tih istih dušebrižnika nigde nema kada dileri droge nad zavisnicima od narkotika primenjuju mnogo surovije i brutalnije metode prilikom naplate dugova od onih koje u pokušaju odvikavanja koristi sveštenik Peranović. Naravno da nema nikakvog smisla zavisnike od narkotika iz pakla droge prebacivati u pakao nasilja, torture, brutalnosti. U 21. veku jasno je da je narkomanija davno prihvaćena kao bolest zavisnosti. Još je Filip Pinel davne 1792. godine u Francuskoj sproveo reformu, kojom je prestala tortura nad psihijatrijskim bolesnicima, simbolično skidajući lance sa njihovih nogu. Džek Nikolson je u „Letu iznad kukavičjeg gnezda” pokazao kako takvi okovi lako postaju krila. A u Srbiji je narkomanija postala kukavičje jaje koje valja uvaliti drugima. Pri tome, izgleda da je i ludnica ostala otključana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.