Badnje veče na slami

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnje veče na slami

Tradicija Badnje večeri čuva se u selima u okolini Požarevca, iako veliki broj meštana radi u inostranstvu. Porodica Marković iz Kasidola obeležava Badnje veče na isti način duže od jednog veka.
U kuću porodice Marković u Kasidolu kod Požarevca, Božić stiže  - kao i sve ostalo kod seljaka - na leđima. Milorad Marković, koji ima skoro devedeset godina, kaže tako je bilo i pre njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rođenja.


"Otkako ja pamtim, otkako sam mali bio, izvrtali su me iz kolevke po slami i kotrljali", kaže Milorad.
Da bi bili zdravi cele godine i da ih ne bole leđa, pre postavljanja večere na slami, običaj je da se ukućani po njoj valjaju. Posle toga se seku zakoni - hleb u raznim oblicima i stavlja se u vino za pričest.
"Sve što u kući imaš, moraš da umesiš, da napreduje, da se svinje množe, da bude zdravlja u kući", objašnjava domaćica Branislavka Marković.
Da bi ovako proslavili Božić pojedini članovi porodice Marković svake godine pređu više od 700 kilometara, jer je u svakom trenutku, bar jedna generacija na radu u Trstu.
Milena Marković smatra da nema ničeg lepšeg nego da budeš sa svojom porodicom i da slaviš nešto što ne rade svi u Srbiji. Nekad se na slami čak i noćivalo.
Sada, na ovaj način, Božić slavi samo nekoliko porodica u selima braničevskog okruga, odlučnih da sačuvaju ovaj običaj.
rts.pozarevac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.