Badnjaci duž Klisure

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnjaci duž Klisure

Domaćini su rano jutros odsekli drvo u šumi u selima ili su badnjak kupili na trgovima, pijacama. Večeras će ga uneti u svoje domove, a badnjaci se, po tradiciji, pale i u porti crkve. U ivanjičkom kraju, jedan putar na nesvakidašnji način prolaznicima poželi srećan Badnji dan i Božić.
 Na svakom znaku, bankini, stubu ili propustu je odsečena grana Badnjaka. Da ukrasi trasu puta od nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kilometara koju, od Stupčevića do Prilika, inače kao putar održava Boško je krenuo rano.

"Od ranog jutra krećem odozgo, uzmem sekiricu, ona se istupi malo ja je naoštrim. I volim ove vozače koji idu ovudije putem, sviraju mi, javljaju mi se tamo I daje mi veliku energiju kad mi svirnu, ja još bolje radim kada mi oni svirnu, kad se oni jave. Vole me, volim I ja njih" kaže Boško Vujović, putar iz Prilika kod Ivanjice.
Već 3 decenije Boško na jedinstven način neguje ovu tradiciju. Na Badnji dan iseče na stotinu Badnjaka da kako kaže čuvaju sve one koji prolaze kroz klisuru između Arilja I Ivanjice.
"Badnjaci ih čuvaju, to je naša stara tradicija, a ja dok sam god živ ićiću po ovim putu I kad budem otišao možda u penziju ja ću to stavljati, to mi je odobreno. Ovu sekiru čuvam za uspomenu", dodaje Branko.
Od lopate i sekire Boško Vujović na Badnji dan se ne odvaja. Dok čisti svoju deonicu pozdravlja vozače, a mnogi Klisuri zastanu i upravo odatle Badnjak ponesu kući.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.