Bađi Asad za Blic: Sviram za ljude koji ne žure

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bađi Asad za "Blic": Sviram za ljude koji ne žure

Petnaesti međunarodni Gitar art počinje večeras u Domu omladine kada će nastupiti čuvena brazilska gitaristkinja i pevačica koja govori za „Blic“.

- Izvešću program koji se sastoji od pesama sa mog najnovijeg albuma “Love and Other Chronic Manias” i nekih starijih numera koje naglašavaju sviranje gitare, kao što su “Valse d’ Amelie“ i “Estudo N1” - kaže Bađi na početku razgovora.

Poznati ste po veštini da istovremeno stvarate različite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvukove glasom i gitarom.

- Najviše mogu četiri zvuka da proizvedem. Dva različita zvuka sa gitarom i dva različita sa glasom, sve istovremeno. Nisam to ni od koga učila, sama sam otkrila i vežbajući usavršila.

Često ste bosonogi na sceni. Šta za vas to predstavlja?

- Duboku vezu sa zemljom. Moji vokali kreću iz nožnih prstiju i to mi daje ravnotežu.

Svirate na neobičnoj gitari koja ima samo okvir, bez rezonatora?

Srpske narodne nošnje

U Beogradu ste nastupili 2009. Pamtite li taj koncert i posetu Srbiji?

- Sećam se posebno jer sam imala zadovoljstvo da nastupam sa Rolandom Diensom koji je svirao gitaru. To je bio izuzetan događaj. Iz Srbije se sećam narodnih nošnji koje sam videla na jednoj izložbi i neverovatne su.

- Imala sam dosta problema sa rukama i šakama. Patila sam od fokalne distonije, pa sam imala operacije na oba ručna zgloba, zatim 2010. sam imala epikondilitis levog lakta, a 2012. sam povredila desno rame... tako da ne mogu više da nosim teške stvari, uključujući i gitaru. Pored toga, gitara “frame works” je odličan instrument koji mi omogućava da jednostavnije putujem, a njen zvuk je dobar kao bilo koje druge amplifikovane poluakustične gitare.

Kombinujete tradicionalnu brazilsku muziku sa pop melodijama. Kako su vas prihvatili, pre svega u Brazilu?

- Nažalost, ceo svet je u žurbi i niko više nema vremena ni za šta. Ni muzička industrija se u tom smislu ne razlikuje mnogo. U Brazilu je bilo teško baviti se nečim kvalitetnijim, dubljim, smislenijim, a ja stvaram muziku za ljude koji imaju vremena da sednu i da dišu zajedno sa mnom. Ipak, Brazilci su vrlo otvoreni za ono što ja radim . Vidite, mi sada govorimo o dve različite stvari: Brazilcima i brazilskoj muzičkoj sceni. Mediji se uvek zalepe za ono što se lako prodaje, a seks je uvek u trendu. Čini se kao da neko želi da ljudi postanu roboti, koji ne razmišljaju. Na taj način se čitava populacija lakše kontroliše.

Kako su na vas uticali Jo-Jo Ma i Džo Koker sa kojima ste sarađivali?

- Jo-Jo Ma je uticao na mene u smislu preuzimanja rizika takve umetnosti: mešanja klasike sa džezom i pop muzikom, a Džo Koker je čudan, postoji nešto veoma duboko u njegovoj muzici.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.