Bad Piggies virus za Chrome pretraživač

Izvor: Mondo, 11.Okt.2012, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bad Piggies virus za Chrome pretraživač

Pod imenom besplatne Roviove Bad Piggies igre krilo se nekoliko malicioznih programa, koji su zarazlili desetine hiljada računara.

U prvom talasu, do drugog oktobra, preko 80.000 Korisnika Google Chrome pretraživača “opeklo” se nakon preuzimanja “besplatne igre Bad Piggies”, umesto koje su preuzeli zlonamerne ekstenzije za taj pretraživač.

U pitanju je više od sedam dodataka za Chrome, koje su se pod lažnim Bad Piggies imenom kompanije Rovio pojavile >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u okviru Google Chrome veb prodavnice. Broj zaraženih računara je ovako veliki upravo zbog činjenice da je pristup i većina sadržaja u okviru veb prodavnice besplatan.

Preuzete ekstenzije prikazuju reklame tokom posete popularnim veb sajtovima, koje su zbog broja prikazivanja i velikog broja reklama izazvale usporenje računara mnogih korisnika tokom korišćenja interneta.

Instairanjem ovih ekstenzija ili samo jedne od njih, korisnik je svoje lične podatke, mejl adrese i eventualne podatke o kreditnim karticama učinio dostupnim trećim licima. Nažalost, procenjuje se da se od drugog oktobra, kada je prevara zvanično potvrđena, zarazilo još makar toliko korisnika Google Chrome pretraživača. Pretpostavlja se da je broj zaraženih računara u ovom trenutku oko 200.000.

Praktični saveti kako da se lako zaštite

Pre bilo kakvog preuzimanja, a posebno instaliranja besplatnih dodataka za Chrome i bilo koji drugi internet pretraživač obavezno proverite sledeće:

- ko je isporučilac softvera koji preuzimate

- kojom ocenom je ocenjen plugin

- koje dozvole za pristupanje računaru i aplikacijama traži

- komentare korisnika koji su već preuzeli softver.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Bad Piggies virus za Chrome pretraživač

Izvor: BanjalukaLive.com, 11.Okt.2012

Pod imenom besplatne Roviove Bad Piggies igre krilo se nekoliko malicioznih programa, koji su zarazlili desetine hiljada računara. U prvom talasu, do drugog oktobra, preko 80.000 Korisnika Google Chrome pretraživača "opeklo" se nakon preuzimanja "besplatne igre Bad Piggies", umjesto koje su preuzeli...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.