Bačević: Srbija i Rusija 10. aprila potpisuju šest sporazuma

Izvor: Kurir, 03.Apr.2013, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačević: Srbija i Rusija 10. aprila potpisuju šest sporazuma

MOSKVA  - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević najavio je da će delegacija Vlade Srbije, predvođena premijerom Ivicom Dačićem, sledeće nedelje u Moskvi potpisati šest sporazuma iz raznih oblasti.

Bačević je, nakon sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom,precizirao da će ti sporazumi Srbije i Rusije biti potpisani 10. aprila.

Radi se o sporazumima o odobrenju kredita za bužet Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o saradnji u oblasti obrane, obrazovanja (uzajamno priznavanje diploma), železničkog saobraćaja, zaštiti vojnih memorijala i spomenika, kao i Memorandum o saradnji sa Kaluškom oblašću.

Bačević i Novak su, pripremajući 12. plenranu sednicu srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju, "raspravili nesporazume" oko nekoliko pitanja, rekao je Bačević.

On je precizirao da se razgovoralo o produženju dozvola za Gazprom i NIS za geološka istraživanja prirodnog gasa na teritoriji Srbije do 2020. godine, o Trećem enegetskom sporazumu koji je Srbija potpisala, o rudnim rentama za Gazprom, o zainteresovanosti Rusije za uljne škriljce u Aleksincu i za Energetski kompleks Kovin.

Bačević je rekao da će se ostatak takozvanog klirinškog duga prema Srbiji, vezanog za rekonstrukciju HE "Đerdap 1", izmiriti u novcu.Ministri su razgovorali i o projektu Južni tok i, prema rečima Bačevića, ruska strana je zadovoljna onim što je urađeno od prošlog sastanka Međuvladinog komiteta u novembru.

Odgovarajući na pitanje zašto još nije počela gradnja Južnog toka u Srbiji, ministar je rekao da je obe strane još nisu do kraja uradile projekte.O Južnom toku Bačević će razgovarati i sa predsednikom Upravnog odbora Gazproma Aleksejem Milerom.

Ministri su razgovorali i o liberalizaciji trgovine i saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i o saradnji u oblasti namenske industrije.O svim temema članovi mešovitog srpsko-ruskog komiteta razgovaraće podrobnije na sastanku u Beogradu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.