Izvor: Blic, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babićeva svedočenja padaju u vodu

Babićeva svedočenja padaju u vodu

Samoubistvo Milana Babića u zatvorskoj ćeliji u Ševeningenu otvorilo je pravno pitanje, mogu li njegova svedočenja pred Haškim sudom biti uzeta kao dokazi.

Advokat Predrag Milovančević, koji u Hagu zastupa Milana Martića, bivšeg predsednika RSK, zatražio je da se suđenje njegovom klijentu odloži. Milovančević smatra da je nastala nova situacija, jer je 'reč o ključnim dokazima u predmetu, koji bi u anglosaksonskom pravnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sistemu automatski bili isključeni'. Sudsko veće odbilo je zahtev odbrane. Reagovao je i Martićev tužilac Aleks Viting saopštivši da je stav Tužilaštva da 'Babićev iskaz treba prihvatiti kao valjan. On mora ostati u spisu dokaza i sudsko veće se može na njega pozivati'.

Šef krajiškog Dokumentaciono-informacionog centra 'Veritas' Savo Štrbac smatra da se u slučaju Babića može samo postaviti pitanje da li će njegovi iskazi imati 'tako jaku težinu' kao što su imali pre samoubistva. Štrbac veruje da će u svakom procesu sudsko veće koje ga vodi donositi odluku o validnosti Babićevih iskaza.

- Moguće je da će njegovi iskazi naknadno biti korišćeni i u slučajevima Mladića i Karadžića ako se oni pojave u Hagu - kaže on.

Međutim, advokat Toma Fila kaže da Babićeve izjave više neće moći da se koriste. Otuda, kaže Fila, Tužilaštvo je u velikom problemu.

- Njegova svedočenja nisu više validna. Prema članu 92 'bis', a koji važi u Haškom sudu, izjave mogu da se koriste samo za opšte okolnosti slučaja, ali ne i kao relevantne za detalje krivičnog dela. Tako da se na osnovu njegovih izjava ne mogu donositi osuđujuće presude - ističe Fila.

U Ševeningenu Babić je drugi samoubica po redu. Pre sedam i po godina obesio se Slavko Dokmanović, bivši predsednik opštine Vukovar, pomoću kravate koja mu je doneta nekoliko dana pre toga. Proces protiv Dokmanovića je obustavljen. Ž. Jevtić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.