Babić: Malo građan pomaže u gašenju požara, ali zato pale vatru u poljima

Izvor: Blic, 04.Sep.2012, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Malo građan pomaže u gašenju požara, ali zato pale vatru u poljima

Uzrok požara koji već dve nedelje bukte Srbijom je najčešće nemar građana, a neretko se dešava da se zbog neodgovornosti meštana ponovo rasplamsava i tek lokalizovana vatra, kazao je jutros zamenik načelnika sektora za vanredne situcaije u MUP-u Srbije Đorđe Babić.

- Sinoć je lokalizovan požar na Babićkoj gori i neposredno nakon toga na samo 500-600 metara od toga, na više lokacija nemarni građani su ponovo palili travu i korov, pa je požar ponovo zahvatio veći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deo - kazao je Babić za Radio-televiziju Srbije.

On je najavio da će helikopteri i avioni danas dejstvovati kako bi pokušali da ugase požar kod Stolca na Tari, blizu Republike Srpske, a ekipe su angažovane i na gašenju požara izmedju Vranja i Surdulice.

On je naveo i da mali broj meštana učestvuje u gašenju požara, ali zato pale vatru u poljima, u nadi da neće doći do njihovih kuća.

- Tokom ove godine imamo 16 žrtava u požarima na otvorenom. Oni su to zapalili da bi očistili njive, ali nisu uspeli, vatra ih je uhvatila - kazao je Babić.

On je najavio da će se svuda istraživati uzroci požara i apelovao na građane da ne pale nisko rastinje i ne bacaju opuške u prirodu.

Babić je poručio da počinioci treba da budu kažnjeni, a ukazao je i na problem nedostatka vode za gašenje požara.

- Mnogi rezervoari i akumulacije su pri kraju, to nam je isto veliki problem, tako da za dopremanje vode moramo odlaziti dalje i trošimo mnogo više vremena - kazao je Babić.

On je istakao i nedostatak resursa, jer Srbija nema protoivpožarnih letelica, nedostaje minimum oko 2.000 vatrogasaca, a protivpožarna vozila su stara i po više od 30 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.