Izvor: B92, 04.Jul.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BURZAN: VOJSKA SE PRIPREMA ZA POKUSAJ PUCA U CRNOJ GORI

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dragisa Burzan ocenio je da se Vojska Jugoslavije priprema za odbranu vlasti predsednika SRJ Slobodana Milosevica u Srbiji i za jos jedan pokusaj puca u Crnoj Gori. U izjavi agenciji Beta, Burzan je prokomentarisao da saopstenje Generalstaba VJ, u kome se direktno napada crnogorska vlast i predsednik Milo Djukanovic kao "pripremu za vrucu jesen".

Informativna sluzba Generalstaba Vojske Jugoslavije u petak je napala Djukanovica zbog "neodmerenih" izjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "neosnovanih" optuzbi na racun VJ, iznetih u intervjuima inostranim medijima,kao i zbog izbegavanja 'da osudi agresiju NATO na SR Jugoslaviju". U saopstenju se navodi da je crnogorski predsednik "redovno pozivan da prisustvuje aktivnostima i svecanostima u VJ, ali je pozive ignorisao i nije se odazivao", te da krajem prosle godine nije zeleo da primi nacelnika Generalstaba VJ. Informativna sluzba VJ optuzila je crnogorsku vladu zbog donosenja " vise protivustavnih uredbi sa zakonskom snagom, kojima se podrivaju mobilizacija i finansiranje VJ i sistem odbrane, odnosno, unapred se amnestiraju odgovorni za nepostovanje Zakona o odbrani".

"To je priprema za vrucu jesen u kojoj ce se ocigledno 'ustavno' braniti Miloseviceva vlast od gradjana Srbije, a Crna Gora od nje same. Saopstenje je politicka podrska Milosevicevim poslusnicima u Crnoj Gori i poziv na dalju politicku destrukciju u cilju ponovnog pokusaja puca", tvrdi Burzan i dodaje da vojska i putem tog saopstenja "zvecka oruzjem". On je upozorio da ce se, u slucaju jos jednog pokusaja "instaliranja Miloseviceve volje", Crna Gora braniti. "Ucinicemo sve da ocuvamo gradjanski mir, ali ovakvo uzimanje politike u ruke od strane vojske, upucuje na planiranje konflikata u Crnoj Gori. Svaka komanda izdata za napad na Crnu Goru je akt veleizdaje, pa ce vinovnici tih pokusaja tako i biti sankcionisani", kazao je potpredsednik crnogorske Vlade. Ocenjujuci navode Generalstaba da je Vlada Crne Gore donela uredbe koje podrivaju mobilizaciju i finansiranje VJ, Burzan je rekao da su te uredbe "direktna posledica krsenja Ustava od strane Slobodana Milosevica".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.