BURE BARUTA ILI ZONA MIRA?! Ambasador SAD Majkl Marfi upozorio: Situacija u BIH podseća na predratnu, ALI...

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2023, 22:58

BURE BARUTA ILI ZONA MIRA?! Ambasador SAD Majkl Marfi upozorio: "Situacija u BIH podseća na predratnu, ALI..."

Ocenio je da odbrana mira i demokratije, osiguranje prosperiteta i zaceljivanje rana nikada neće prestati.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi danas je izjavio da je sličnost ''aktuelnih tenzija'' u BiH sa predratnom situacijom u toj zemlji ''uznemirujuća'', ali i poručio da je sada drugačije, pošto su Sjedinjene Američke Države sada tu.

On se obratio putem video-linka povodom proslave Dana nezavisnosti SAD, nakon što je zbog nevremena otkazan prijem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u dvorištu ambasade, istakavši da je današnje osporavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH nemoguće negirati.

Od izbornih nepravilnosti i korupcije, huškanja na rat, negiranja genocida do aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske od 26. juna, tenzije su jasne, a za mnoge građane BiH, sličnost sa predratnom istorijom zemlje je uznemirujuća. Ali jedna stvar jeste drugačija. SAD su tu - naveo je Marfi.

On je istakao da Dejtonski mirovni sporazum, kojim su SAD posredovale, okončao rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine, ali da to nije savršen sporazum.

- Danas se Dejton preispituje, namerno pogrešno tumači i okrivljuje za stalne etničke podele u zemlji. Ovo poslednje predstavlja zamenu teza, odnosno uzroka i posledice, ali jeste istina da su politički lideri ove zemlje prokockali obećani mir. Odabrali su da stalno iskorišćavaju i naglašavaju podele u ovoj zemlji. Bez obzira na to, Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvoproliće i spasio živote - naveo je američki ambasador u Sarajevu i dodao da su nakon rata SAD postale bilateralni razvojni partner ''broj jedan'' Bosne i Hercegovine, a vremenom i glavni vojni partner.

- Da parafraziram predsednika Regana, to su generacijski izazovi. Izazovi za koje smo se nadali da će svet prevazići nakon Hladnog rata krajem osamdesetih i danas su bolno vidljivi, od žestoke ruske agresije na Ukrajinu, do rasta neliberalnih, antidemokratskih političkih pokreta širom Zapadnog sveta - konstatovao je ambasador.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.