BUKNUO STRAVIČAN POŽAR U TEKSASU: Naređena evakuacija! NUKLEARNO postrojenje u opasnosti?! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 11:23

BUKNUO STRAVIČAN POŽAR U TEKSASU: Naređena evakuacija! NUKLEARNO postrojenje u opasnosti?! (VIDEO)

Oštećen veliki broj kuća i pomoćnih objekata.

Više šumskih požara pustoši severni Teksas što je dovelo do evakuacije na hiljade stanovnika, isključenja struje za hiljade domaćinstava i prinudnog zatvaranja postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja u Panteksu.

Guverner Teksasa Greg Abot proglasio je stanje elementarne nepogode za 60 okruga kako bi omogućio da kritični resursi budu raspoređeni na gašenje požara.

Jaki vetrovi podstakli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su nekoliko velikih požara u ovom regionu, što je dovelo do proglašenja stanja elementarne nepogode, budući da je u ponedeljak u trinaest požara širom Teksasa izgorelo ukupno 77.135 hektara, saopštila je Teksaška služba za šume. Vatrogasci se i dalje bore sa nekoliko aktivnih požara širom ove američke države, javljaju mediji.

Požar Smoukhaus Krik, koji gori između Kanadiana i Stineta, počeo je u utorak, i proširio se sa 40.000 hektara na 200.000 hektara za samo šest sati.

Footage of the wildfires north east of Amarillo, Texas, United States 🇺🇸

| 27 February 2024 |#Amarillo #wildfires #Texas

📹 @erikfox2000 pic.twitter.com/n2rwSPxw8X

— MH Chronicle (@MHNewsDaily) February 28, 2024

Glavno postrojenje u Panteksu, u kojem se sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal, prekinulo je rad u utorak uveče i evakuisalo osoblje. Na lokaciji je ostala vatrogasna jedinica fabrike.

Postrojenje u Panteksu je od 1975. godine glavno mesto za sklapanje i demontažu atomskih bombi u SAD. Poslednja nova bomba sastavljena je 1991. godine.

Upozorenja o požaru i evakuacije su na snazi na mnogim lokacijama, izvestila je Nacionalna meteorološka služba u Amarilu u utorak uveče. Jaki vetrovi koji su se kretali ispred hladnog fronta u regionu dostizali su udare veće od 80 kilometara na sat.

Vlasti nisu saopštile koji je uzrok požara koji je zahvatio retko naseljene okruge Teksasa.

Nepoznat broj kuća i drugih objekata u okrugu Hačinson je oštećen ili uništen, saopštili su lokalni zvaničnici za vanredne situacije, preneo je AP.

Prema prognozi, u četvrtak će na zapadu Teksasa biti niže temperature, vetar će oslabiti, a moguća je i kiša.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.