BUGARSKA POVUKLA AMBASADORA IZ SRBIJE JER JE BIO TAJNI AGENT

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUGARSKA POVUKLA AMBASADORA IZ SRBIJE JER JE BIO TAJNI AGENT

Vlada u Sofiji potvrdila da je opozvala 13 ambasadora, među kojima i iz Srbije, jer su tokom komunističke vlasti bili agenti tajne službe

SOFIJA - Vlada Bugarska je danas potvrdila da je opozvala 13 ambasadora, među kojima i iz Srbije, koji će biti otpušteni jer su tokom komunističke vlasti bili agenti tajne službe, javljaju agencije.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Vesela Černova izjavila je da će još 22 ambasadora i stalna predstavnika Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u inostranstvu biti opozvana 1. juna. Agencija Novinite javila je danas da su se već vratili ambasadori Bugarske iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Kine, Litvanije, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Srbije, Švedske, iz Ujedinjenih nacija i iz organizacije UN UNESCO.

Poslove ambasadora na svim tim mestima sada obavljaju vršioci dužnosti ambasadora, dodaje bugarska agencija BTA. Agencija kaže i da će se u junu vratiti i ambasadori Bugarske iz Italije, Japana, Portugalije, Španije, Rusije, Turske, Velike Britanije.

Posebna bugarska istražna komisija je u decembru 2010. objavila imena 192 diplomate koji su radili za tajne službe bivšeg režima. Potom je Skupština glasala da od predsednika Republike Georgija Prvanova zatraži da opozove 33 ambasadora koji su bili na tom spisku. Predsednik Bugarske, za koga je 2006. takođe otkriveno da je sarađivao sa tajnom službom, najpre se suprotstavljao tome.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.