BUGARI NAM PONOVO ZABIJAJU NOŽ U LEĐA: Hoće da prisvoje SRPSKE ZEMLJE, naš akademik im OBJASNIO SVE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 17:33

BUGARI NAM PONOVO ZABIJAJU NOŽ U LEĐA: Hoće da prisvoje SRPSKE ZEMLJE, naš akademik im OBJASNIO SVE (VIDEO)

Udruženje Spona iz Severne Makedonije je obavestilo SANU da reaguje.

Bugarska akademija nauka je objavila knjigu u kojoj navodi da su bugarski koreni jezika u krajevima od Dunava do Đevđelije, i od Kopaonika do Timoka, Pčinja i Ohrida.

Dr Viktor Savić sa instituta za srpski jezik SANU i katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu rekao je da srpski, kao i svi slovenski jezici, potiče iz praslovenskog i da je u vreme kada se formirao srpski, Bugari >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uopšte nisu bili Sloveni. Navodi da su Bugari došli kasnije od Srba na Balkan, ali i da su tada pripadali turskoj grupi naroda kao i neki drugi nomadi koji su prolazili ovim krajevima.

Sloveni koji su se našli na teritoriji Bugarske u tom trenutku asimilovali su se i krenuli su da se identifikuju kao Bugari, dok se naš identitet formirao isključivo kao srpski, navodi Savić.

- Srpski narod ne živi samo u Srbiji, i on nije uvezen na teritoriju Bosne i Crne Gore, nego je on tu od vajkada - izjavio je dr Savić.

Jedan deo srpskih govora pripada prizrensko-timočkim govorima, koji su se formirali na teritoriji današnje Metohije, pa su se migracijama razvukle i do Sofije i malo na teritoriju sadašnje Makedonije, navodi Savić, i dodaje da Bugari smatraju da je ovaj govor zapravo bugarski, pošto je jednostavnije gramatičke strukture i liči na njihov jezik.

Narodni jezik je, kako kaže Savić, realni jezik koji se govori na terenu, i da su na terenu srpskog narodnog jezika iznikli, odnosno uvezeni su, hrvatski, bošnjački, i kako kaže, "takozvani crnogorski".

- Političar danas poželi da njegova nacija, nije važno kako je ona nastala, ima svoj jezik. I oni kažu "Evo, mi proglašavamo crnogorski jezik". Izvinite, kom se to jeziku zna i dan i godina rođenja? Srpskom se ne znaju ni dan ni godina rođenja - navodi Savić.

Smatra da se kod jezika kojima se zna datum nastanka, "a još ima takvih", radi o jezičkom, ali i identitetskom inžinjeringu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.