BUĐENJE USPAVANOG SAVEZA I ODBRAMBENOG BEDEMA: Ove tri zemlje spremaju odgovor Putinu i Trampu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 23:33

BUĐENJE "USPAVANOG" SAVEZA I ODBRAMBENOG BEDEMA: Ove tri zemlje spremaju odgovor Putinu i Trampu!

"Svi za jednog, jedan za sve!", njihov je moto

Donald Tramp, bivši američki predsednik koji bi želeo da ponovo uđe u Belu kuću, u ponedeljak je dobio kritike zvaničnika vlada i ministara spoljnih poslova "Vajmarskog trougla", koji čine Francuska, Nemačka i Poljska, zbog njegovih izjava da ne bi intervenisao ukoliko bi Rusija napala neku članicu NATO-a.

Novi poljski premijer Donald Task obavio je svoje zvanične posete francuskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu tokom dana. Isto tako, francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežorne, nemačka Analena Berbok i poljski Radoslav Sikorski sastali su se na posebnom sastanku "Vajmarskog trougla" na periferiji Pariza kako bi komentarisali ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku i budućnost EU "odbrambene unije" - piše Euroactiv.

"Vajmarski trougao" je osnovan 1991. godine u nemačkom gradu Vajmaru, ali je postao uglavnom neaktivan nakon dolaska stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast u Poljskoj 2016. godine. S povratkom pro-EU Taska, međutim, nadanja su velika, i "Vajmarski trougao" je ponovo u središtu pažnje EU.

- Interakcija naše tri zemlje je ključna - rekla je Berbokova u Parizu.

Ovi sastanci takođe su trebali da rasprše tvrdnje da su odnosi između Francuske i Nemačke i tih zemalja s Poljskom napeti. Pariz, Berlin i Varšava možda se ne slažu uvek, ali "nije reč o tome da svi sviraju isti instrument. Umesto toga, trebali bismo da tražimo harmoniju svirajući različite instrumente", objasnio je nemački ministar spoljnih poslova.

Najnovije izjave Donalda Trampa o budućnosti NATO-a, čini se, doprinele su jačanju jedinstvenog stava među ministrima spoljnih poslova. Tramp je, da podsetimo, ponovio u subotu da ne bi intervenisao ako bi Rusija napala članice NATO-a koje ne ispunjavaju savezne ciljeve potrošnje od najmanje 2 odsto BDP-a.

- Još uvek se nadam da mogu da uverim sve vođe u koristi NATO saveza, uključujući i SAD - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Sežorne u Parizu.

- Ipak, svaki minut je važan za pripremu Evropljana za mogući šok-scenario koji je tako dobro opisao Donald Tramp - moguća ruska invazija na članicu EU".

- Ne postoji druga alternativa osim EU-a i NATO-a - rekao je poljski premijer Donald Task u zajedničkoj deklaraciji sa Makronom u Parizu, koristeći poznatu izreku iz knjige Aleksandra Dume "Tri mušketara": "Svi za jednog, jedan za sve!".

Tu poruku kasnije je ponovio u Berlinu, pri čemu je Šolc takođe kritikovao Trampa.

- Svaka relativizacija NATO garancije pomoći je neodgovorna i opasna i kao takva služi isključivo interesima Rusije - rekao je Šolc "u svetlu nedavnih događaja".

I dok su ministri spoljnih poslova naglasili koristi koje SAD imaju od NATO-a, svi su se složili da je vreme da EU pojača svoje odbrambene sposobnosti.

- Važno je da postanemo nezavisniji u odbrambenim pitanjima - rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Berbok, ističući važnost NATO-a, koji je nazvala "osiguranjem života i kičmom".

Kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, sve tri zemlje već su značajno povećale svoje odbrambene izdatke.

- Trenutak je za promenu u budžetu za odbranu Nemačke - rekao je Šolc, dok su francuski vojni izdaci za razdoblje od 2024. do 2030. godine predviđali povećanje od 40 odsto u odnosu na prethodne godine.

Poljska planira da potroši više od 3 odsto svog BDP-a na odbranu 2024. godine, rekao je Radoslav.

- Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. naterala je zemlje EU-a da stvore "evropsku odbrambenu uniju" - rekla je Berbokova.

- EU ne može da priušti razmišljanje o svojoj bezbednosti svake četiri godine i da bude zavisna od izbora trećih zemalja (misleći na SAD) - objasnio je Sežorne.

(Srbija Danas/Euractiv.com/Preneo: V.M.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.