BUDUĆNOST UZ TESLINE PRONALASKE: “Fabrika znanja” obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Sep.2016, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUDUĆNOST UZ TESLINE PRONALASKE: “Fabrika znanja” obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle (FOTO)

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici se u utorak 27. septembra u 11 časova svečano otvara šesta regionalna IT manifestacija “Fabrika znanja”. Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” obeležiće i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz sveta nauke, Nikole Tesle.

U periodu od 27-28. septembra, najveći regionalni događaj u regionu okupiće preko 3.000 učenika, studenata i profesora iz Podgorice, Kotora, Tivta, Herceg Novog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Bijelog Polja, Danilovgrada, Nikšića i drugih mesta, koji će kroz edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija.

Foto: Promo

Kompanija Comtrade je 2009. godine pokrenula poslovno-edukativni projekat “Fabrika znanja”, u cilju promocije znanja informacionih tehnologija i veština u regionu.  Kao i prethodnih godina, “Fabrika znanja 2016” organizovana je u okviru događaja “Otvoreni Dani Nauke", pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore, uz podršku vodećih svetskih tehnoloških kompanija.

“Fabriku znanja” na univerzitetu Donja Gorica svečano će otvoriti ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr. Sanja Vlahović. Među govornicima na svečanom otvaranju je predsednik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović, kao i rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr. Veselin Vukotić.

Foto: Marko Todorović

Od začetka projekta 2009.godine do danas, kroz “pogone” Fabrike znanja prošlo je preko 17.000 mladih. U skladu sa tradicijom, ovogodišnja manifestacija okupiće skup stručnih predavača koji će učesnicima preneti svoja znanja i iskustvo u oblasti informacionih tehnologija, nauke, start up kompanija i mnogih drugih dinamičnih sektora budućnosti.

“Nikola Tesla-Čovek budućnosti”

Foto: Promo

Tema ovogodišnje izložbe u okviru “Fabrike znanja” biće “Nikola Tesla-Čovek budućnosti.” Godišnjica rođenja čoveka za koga mnogi kažu da je “izumeo 20. vek” je ujedno i prilika da se mladim ljudima uputi poruka da su talenat, obrazovanje, upornost i hrabrost okosnica uspeha ne samo u nauci, već i u svakodnevnom životu. Posetioci izložbe, koja se organizuje uz podršku i garanciju beogradskog Muzeja Nikole Tesle, upoznaće se sa Teslinim najznačajnijim izumima sa kraja 19. i početka 20. veka, kao njihovom današnjom upotrebom. Cilj izložbe je da se učenicima osnovnih i srednjih škola na razumljiv način ukaže na univerzalnost Teslinih ideja i patenata koji su i dan danas neprevaziđeni. Na izložbi će biti prikazani rani modeli motora i transformatora iz zbirke Muzeja Nikole Tesle, kao i ilustracije savremenih predmeta, mašina i tehnologija koje sadrže izume ovog velikog naučnika.

Pored toga, na ovogodišnjoj "Fabrici znanja biće predstavljen i projekat virtualne realnosti “Doživi Teslu”. Zahvaljujući najmodernijim tehnologijama i radu inovativnog srpskog tima, posetioci će dobiti jedinstvenu priliku da “se sastanu” sa Teslom u hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, u laboratoriji u Kolorado Springsu, ali i u sobi hotela “New Yorker”, u kome je poznati naučnik proveo svoje poslednje dane.

Foto: Marko Todorović

Konkurs za najbolju poslovnu ideju

Ovogodišnja “Fabrika znanja” stavlja težište na podsticaj inovativnih ideja i preduzetničkog duha među mladima. U skladu sa navedenim ciljem, kompanija Comtrade i “Fabrika znanja 2016” raspisali su konkurs za najbolju ostvarljivu poslovnu ideju - “Right Click 2016”.

Foto: Marko Todorović

Na konkurs se mogu slati ideje, odnosno rešenja čija će primena doprineti kvalitetu života u lokalnoj zajednici. Primeri takvih rešenja su SMS i web servisi, portali, društvene mreže ili aplikacije za mobilne telefone. Na ovaj način manifestacija “Fabrika znanja” i kompanija Comtrade žele da podrže mlade talente, ali i razvoj lokalnih zajednica uz primenu moderne tehnologije. Razultati konkursa biće proglašeni 27. Septembra, na otvaranju “Fabrike znanja”. Prvoplasiranom učesniku sledi vredna nagrada, a odabrana rešenja imaju šansu da budu realizovana u praksi.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.