BU među 300 najboljih

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BU među 300 najboljih

Na najnovijoj listi svetskih univerziteta na Internetu Univerzitet u Beogradu zauzeo 299. mesto u konkurenciji 6.000 visoko školskih ustanova.

U konkurenciji 6.000 visokoškolskih ustanova na Internetu, Univerzitet u Beogradu zauzeo je 299. mesto, odnosno deseto u jugoistočnoj Evropi i drugo u regionu, odmah nakon Ljubljane.

Listu je sačinila španska organizacija Vebometriks, specijalizovana za procenu uticaja i značaja visokoškolskih ustanova na Internetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kriterijumi su broj i obim strana prezentacije, popularnost i broj ulazaka, kao i uticaj internetskih strana svakog univerziteta.

Gostujući u Dnevniku 1 Radio-televizije Srbije, rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je prezentacija Univerziteta dosta slaba i da je prikazano samo 30 odsto od onoga što čini Univerzitet, dodajući da nisu dati podaci koji govore o radu 10 naučnih instituta koji se bave ozbiljnim naučnim istraživanjima i objavljivanjem publikacija.

"Situacija je najbolja u prirodnim naukama, one su na svetskom nivou, čak i iznad toga, nešto slabija situacija je na tehnici i medicini, a najlošija na društveno-političkim naukama", rekao je Kovačević.

Rektor Univerziteta najavio je i reforme, pre svega doktorskih studija.

"Stupio je na snagu novi zakon gde su date neke prelazne odredbe o standardima vezanim za doktorske studije i kvalifikacije nastavnika koji mogu da učestvuju u doktorskim studijama. Moraćemo da te prelazne odredbe malo da produžimo, za dve godine, kao što smo na osnovnim studijama, da bi ljudi mogli da ispune sve zadate standarde, koji su svetski", rekao je Kovačević.

Postoje tri referentne liste, kada je reč o Univerzitetima. Ova je španska, odnosno evropske verzija, drugu listu rade Englezi, a treću Kinezi koji objavljuju listu od prvih petsto Univerziteta, rekao je rektor Univerziteta u Beogradu.

Univerzitet u Beogradu ima 5.000 nastavnika i 90.000 studenata. Osnovan je pre više od dva veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.