Izvor: B92, 17.Jun.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BU: Fakulteti da razmotre cene

Beograd -- Savet Univerziteta u Beogradu preporučio je fakultetima koji su povećali školarine da još jednom razmotre cene.

Savet je preporučio i da fakulteti Odboru za finansije Univerziteta i Studentskom parlamentu dostave specifikaciju troškova. Savet ukazuje da bi školarine trebalo utvrditi prema merilima o formiranju cena usluga iz prošle godine. Prema tim merilima, cene školarine trebalo bi da se usklađuju sa materijalnim i razvojnim troškovima fakulteta i sa stopom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inflacije.

Današnja preporuka doneta je posle sastanka predstavnika Ministarstva prosvete, Uprave Beogradskog univerziteta i Studentskog parlamenta pre dve nedelja, sa kojeg je svim fakultetima upućen apel da ne povećavaju školarine u odnosu na prošlu godinu, ili da povećanja usklade sa procentom inflacije.

Predstavnici Studentskog parlamenta su na današnjoj sednici Saveta Univerziteta naveli da se preporuka odnosi na fakultete koji su školarinu povećali za više od 12 odsto.

Ukazano je da su više od prosečne inflacije školarinu ove godine povećali Rudarsko-geološki fakultet, Saobraćajni, Veterinarski, Filološki, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Fakultet za bezbednost i Bogoslovski fakultet.

Studentski parlament podseća da je Arhitektonski fakultet prošle godine posle protesta studenata smanjio školarinu sa 240.000 na 160.000 dinara, ali je ove godine za troškove studija ponovo zatražen iznos od 240.000.

Prorektor za finansije Branko Medojević podsetio je studente da fakulteti 51 odsto svojih troškova finansiraju školarinama i da to nije dovoljno za njihov rad.

On je naveo da je Univerzitet olakšao uslove upisa naredne godine studija, i tako povećao broj budžetskih studenata između 5.000 do 6.000.

"Zahvaljujući olakšanim uslovima upisa, svi dobri studenti imaju šansu da se prebace na budžet. Ne treba valjda da finansiramo ponavljače", kazao je Medojević.

Jedino Pravni fakultet podneo račun

Jedina visokoškolska ustanova Univerziteta u Beogradu koja je uputila specifikaciju troškova Studentskom parlamentu jeste Pravni fakultet, pišu Večernje novosti.

Iako su studenti želeli da znaju šta plaćaju posle najnovijeg povećanja školarina, fakulteti su ignorisali njihove zahteve, piše list.

Kako se navodi u saopštenju uprave Pravnog fakulteta, cena školarine nije menjana dve godine i ona je, u iznosu od 60.000 dinara, bila najniža u odnosu na srodne fakultete.

Pravni fakultet je utvrdio školarinu od 85.000 dinara za samofinansirajuće, uz besplatne udžbenike i pravo da svaki ispit besplatno prijavljuju tri puta.

Ukupni materijalni troškovi fakulteta iznose 243.000.000 dinara, a kada se to podeli sa brojem od 8.002 studenta, dobija se iznos od 30.367 dinara po student, pišu Večernje novosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opet o ceni

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2008

Savet Univerziteta u Beogradu preporučio je svim fakultetima da još jednom razmotre merila za utvrđivanje školarine, koja su usvojena prošle godine i da do kraja meseca dostave specifikacije troškova Odboru za finansije i Studentskom parlamentu

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.