BRZIM TESTOM REZULTATI NA KORONU GOTOVI ZA 15 MINUTA: Ovakav vid analize odobren od strane SZO

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 14:21

BRZIM TESTOM REZULTATI NA KORONU GOTOVI ZA 15 MINUTA: Ovakav vid analize odobren od strane SZO

SZO je prošle nedelje odobrila ove testove.

Novi oblik testiranja na kovid-19, koji daje rezultate posle svega 15-30 minuta biće dostupan širom sveta, najavljuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja označava testove za brzo otkrivanje infekcije kao "dobru vest" u globalnoj borbi protiv pandemije korona virusa.

Informativna agencija PA analizirala je nekoliko osnovnih pitanja vezanih za brze >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << testove na antitela.

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 funkcionišu tako što detektuju proteine na površini virusa. Testovi, koji liče na testove trudnoće, daju rezultat u roku od 30 minuta. Ako je test pozitivan, na displeju se pojavljuju dve plave linije.

Glavna razlika između brzih testova na antitela i testova na osnovu analize brisa uzetog iz nosa i grla, odnosno testa kod koga se krv vadi iz prsta, sastoji se u tome što nije neophodna laboratorijska analiza za dobijanje rezultata.

To znači da infekcija korona virusom može da se otkrije u roku od nekoliko minuta, dok je za analizu gena, tzv. PCR test, potrebno nekoliko sati, pa čak i dana. Osim toga, brzi testovi su znatno jeftiniji (koštaju 5 dolara), ali se uglavnom smatraju manje preciznim od laboratorijskih testova.

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 mogu biti od vitalnog značaja za poboljšanje kapaciteta testiranja u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova.

Piter Sends, izvršni direktor Globalnog fonda, partnerstva koji sarađuje u nastojanju da se okonča epidemija, kaže da su ovi testovi "značajan korak" u naporima da se suzbije virus u svetu.

SZO i njeni glavni partneri dogovorili su se da već sledećeg meseca distribuiraju 120 miliona brzih testova, a kako navodi Katarina Beme, glavni izvršni direktor neprofitne organizacije Fondacija za inovativnu novu dijagnostiku, prve količine biće namenjene za 20 afričkih zemalja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.