BROJ RASTE IZ DANA U DAN: Važno je da izbegnemo AMBIS, članovi Kriznog štaba izneli frapantne podatke

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 00:49

BROJ RASTE IZ DANA U DAN: Važno je da izbegnemo AMBIS, članovi Kriznog štaba izneli frapantne podatke

DR Kon je naglasio da je industrija zabave ključni problem za rast broja zaraženih

Direktorka instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović istakla je da joko 15 odsto svih novozaraženih pacijenata zahteva bolničko lečenje.

- Sa smanjenim brojem pozitivnih slučajeva u zajednici sprečićemo punjenje bolnica. Naš zdravstveni sistem je spreman i imamo dovoljno kapaciteta da prihvatimo pacijente, ali je problem ako se istovremeno pojavi ogroman broj inficiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji će zahtevati bolničko lečenje. Što je broj inficiranih veći, time je veći i broj pacijenata koji treba da se leče u  bolničkim uslovima. To jedino možemo da sprečimo primenom previntivnih mera - kaže dr Jovanović.

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković, komentarišući epidemiološku situaciju u Srbiji, rekao je da ne može tako lako da se prate kontakti zaraženih.

- Obolelih ima previše, a epidemiologa tek nešto više od stotinak u celoj zemlji. Sad smo tek na početku trećeg talasa i to znači da se epidemija ubrzava. On je objasnio da sad već nemamo dovoljno epidemiologa koji bi ispratili kontakte svakog zaraženog jer je broj preveliki.

Janković je objasnio i da u Srbiju niko ne može da uđe bez popunjenog formulara i prijave, a epidemiolozi ih prate kao i kontakte zaraženih.

S obzirom na broj obolelih koji je juče oborio sve rekorde, da li će biti novih mera i koliko će one biti drastične, Jankoviće je odgovorio da sadašnje mere moraju u potpunosti da se poštuju i da je tu ključ za rešavanje epidemije.

Na pitanje zašto već sada nemamo strožije mere i zašto je predsednik Srbije najavio policijski čas tek kada dođemo "do ambisa", dr Janković odgovara da se mere moraju poštovati kako ne bi smo došli "do ambisa".

- Hajde da ne dođemo do ambisa, sa tačke gledišta epidemiologa nama nije cilj, da plašimo ljude, nama je cilj da ne razmatramo tako drastične mere - rekao je on.

Dr Predrag Kon je rekao da je industrija zabave ključni problem za rast broja zaraženih, kao i da imamo upliv virusa u školama i vrtićima. On je naglasio da su noćni provodi i masovna okupljanja nejveći izvori zaraze.

- Mi nikako nismo uspeli da virus u potpunosti potisnemo, nama ovo tinja i počelo je da raste. Ja dođem kao gavran koji stalno šalje negativne vesti. Činjenica je da je virus tu i da smo videli šta radi u Evropi i bili smo u nekoj prednosti. Sada više nismo - rekao je dr Kon.

Govoreći o školama on je rekao da se i tu vidi upliv virusa.

- Tamo gde se ponašaju kako treba tamo nema zaražavanja. Gde ne slušaju tamo ima zaražavanja. Sama industrija zabava i svih provoda nema nikakav nadzorni sistem koji funkcioniše, on uopšte nije uspostavljen - istakao je Kon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.