BRNABIĆKA RASKRINKALA ĐILASOVE MEDIJE: Objavili izveštaj ODIHR-a dok još nije bio FINALNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 13:24

BRNABIĆKA RASKRINKALA ĐILASOVE MEDIJE: Objavili izveštaj ODIHR-a dok još nije bio FINALNI

Junajted grupa ne radi u interesu javnosti.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su mediji Junajted grupe objavili izveštaj pre ODIHR, dok još nije bio finalni i da to nije urađeno u interesu javnosti, već da bi i dalje širili lažni narativ kako je bilo krađe izbora u Srbiji, kao i u interesu vlasnika tih medija.

Premijerka je tako odgovorila na pitanje novinara N1 u čemu je problem što su ga objavili nekoliko sati pre, uz komentar da je to >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << urađeno u interesu javnosti da sazna šta piše u tom dokumentu.

- Tako je, to jeste javni interes. Problem je što ste ga objavili pre nego što ga je ODIHR objavio. Problem je u tome što je moguće da to u tom trenutku nije bio finalni izveštaj ODIHR. Zato što ODIHR u skladu sa svojim procedurama, 48 sati pre objavljivanja finalnog izveštaja, pošalje izveštaj određenim akterima relevantnim za taj postupak da pogledaju i daju komentare. I taj izveštaj onda dodatno može da se menja u skladu sa tim komentarima - rekla je ona.

Premijerka Brnabić je istakla da je vlada juče u 10 časova ujutru imala  razgovor sa timom ODIHR u skladu sa njihovim procedurama i pravilima.

- Dakle, tih 48 sati je da bi dobili komentare, da bi saslušali sve relevantne strane i možda eventualno nešto promenili u finalnom izveštaju. Zbog toga se čeka finalni izveštaj. U javnom interesu je svih zemalja da taj finalni izveštaj ODIHR što pre ugleda svetlost dana i da se prezentuje svim građanima. Ali se samo u Srbiji do sada desilo da neko objavi taj izveštaj pre nego što ga objavi ODIHR - navela je premijerka.

Naglasila je da to govori o tim medijima da ne poštuju procedure, ni ODIHR, niti taj izveštaj, kao ni bilo koga drugog ko je na tome radio.

- Objavili ste stvari iz nečega što možda i nije finalni izveštaj ODIHR. Zato što su oni u odnosu na komentare i dalje radili na tom izveštaju. A objavili ste ga ne zarad javnog interesa, nego zarad širenja daljeg narativa o tome da je bilo krađe  izbora. Lažnog narativa. Zato što o tome nema ničega, to ne postoji u izveštaju ODIHR. Tako da to nije bio javni interes, to je bio interes vašeg vlasnika - navela je premijerka.

Navela je da određene preporuke ODIHR odnose se i na te medije.

- Ovo su preporuke koje se odnose i na vlast, opoziciju i na medije. Evo sad ću vam reći tačno, ove preporuke koje se odnose recimo na vas - da mediji treba da ostvaruju svoje pravo na nezavisnu uredničku politiku i da izbegavaju da u vestima, u informativnom programu koriste materijal koji su izradile stranke, naročito tokom izborne kampanje. A vi ste to koristili obilato tokom izborne kampanje. Pritom, niste taj materijal obeležavali kao da su predizborne aktivnosti - naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da se jedna preporuka - 14, odnosi na opoziciju i kaže da treba uspostaviti dodatne mehanizme kako bi se ohrabrile političke stranke da promovišu učešće žena u političkom životu i povećaju njihovu vidljivost tokom izborne kampanje i unaprede njihovu ulogu u politici.

Brnabić je istakla da sa velikim zadovoljstvom i ponosom govori o tom finalnom izveštaju ODIHR, jer je suprotan narativu pomenutih medija, ne samo od decembra nakon izbora, nego u svim mesecima pre izbora.

Na pitanje da li će do prvih narednih izbora pozvati civilno društvo oko revidiranja biračkog spiska i opoziciju na inkluzivan dijalog, ona je rekla da smo i do sada imali radnu grupu za verifikaciju biračkog spiska.

- Organizacije civilnog društva, uključujući Crtu, su bile u toj radnoj grupi i nemamo nikakav problem da nastavimo da radimo na tome. Sve mora da bude, naravno, u skladu sa zakonima Republike Srbije, pre svega zaštitom podataka o ličnosti. Ne možete nikom da pokazujete lične podatke građana ko za to nije ovlašćen. Za to imamo nezavisnu instituciju poverenika - navela je ona.

Premijerka poručuje da će biti nastavljen rad na jedinstvenom biračkom spisku. 

- Nama je u interesu da bude što transparentnije. I to smo pokazali time što je prvi put transparentan. Time što prvi put svi građani mogu da prate broj glasača po lokalnoj samoupravi. I time što se to ažurira na svaka tri meseca i možete da pratite da li ima u stvari neke fluktuacije ili nema, a koje su značajne. Ima, kao što imaju u svakoj zemlji, ali te fluktuacije su na nivou statističke greške", rekla je ona.

Dodala je da su to preporuke i za neke države članice Europske unije, ali da u tim zemljama ni opozicija, niti mediji koji podržavaju opoziciju, ne govore o krađi izbora.

Brnabić kaže da što se tiče narodnih izbora da će vlada imati četiri godine da radi na tome, ali da će to voditi državne institucije prema našim zakonima.

- Naredni izbori su 2027. godine, a lokalni kad im je vreme. Što se tiče civilnog društva i preporuka ODIHR za lokalne izbore, oni su pozvani da dođu i da posmatraju te izbore. Ovaj izveštaj se tiče izbora koji su održani u decembru 2023. godine. I to je to - navela je Brnabić.

Izvor. Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.