BRITANSKI NUKLEARNI DEBAKL! Lansirali raketu pa njome ZAMALO UBILI sopstvenog ministra

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 17:16

BRITANSKI NUKLEARNI DEBAKL! Lansirali raketu pa njome ZAMALO UBILI sopstvenog ministra

Grant Šaps umalo da nastrada tokom probnog ispaljivanja balističkog projektila "trajdent".

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps, jedan je od retkih na takvoj poziciji, a da mu je i u mirnodopskim uslovima glava u torbi.

- Ministar odbrane zamalo je poginuo tokom britanskog nuklearnog testiranja - javlja "San".

Naime, jedva da je prošlo pola godine, od kako se Šaps dohvatio ministarske plate - a umalo da mu i plata i funkcija presednu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << baš zbog stanja u kome se nalazi resor kojim komanduje.

Jer, nije tajna da se britanska mornarica raspada, ali se tek danas saznalo za potpuni debakl koji se dogodio pre mesec dana prilikom lansiranja britanske rakete "trajdent".

Projektil je trebalo da preleti nekoliko hiljada kilometara pre nego što bi bezopasno sleteo u Atlantik između Brazila i Zapadne Afrike, ali se, zbog pogrešnog ispaljivanja srušio u okean kod obale Floride, tik pokraj nuklearne podmornice HMS Vangard u kojoj je bio nesrećni Šaps.

Sve se dogodilo tokom vežbe u Atlantskom okeanu, kada je britanska mornarica ispalila balističku raketu "trajdent 2", koja se sručila samo nekoliko metara od podmornice. Projektil od 58 tona – opremljen lažnim bojevim glavama – pukao je tik pokraj plovila na kome je bio britanski vojni vrh.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da se "dogodila anomalija" tokom vežbe 30. januara kod Floride, ali i dalje uveravaju da njihovo nuklearno odvraćanje ostaje "efikasno".

Cena svake rakete "trajdent" je oko 17 miliona funti, a poslednji test je bio 2016. godine i takođe je završen neuspešno, zbog toga što je projektil skrenuo sa kursa.

(Srbija Danas/RT Balkan)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.