BRITANSKI BROD POTPUNO POTONUO: Huti napadaju u Crvenom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2024, 15:53

BRITANSKI BROD POTPUNO POTONUO: Huti napadaju u Crvenom moru

Rubimar postao prvo plovilo koje je uništeno u kampanji zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

Britanski teretni brod Rubimar potonuo je u Crvenom moru nakon što je posada bila primorana da ga napusti zbog napada jemenskih Huta. Napad se dogodio u Bab el-Mandabu, 35 nautičkih milja južno od Al Mukhe, Jemena, u nedelju uveče.

Brod, dužine 171,6 metara i širine 27 metara, bio je registrovan u Velikoj Britaniji. Posada je napustila brod nakon napada, a iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << UKMTO izjavio da je cela posada bezbedna i da se sprovodi istraga, brod je kasnije potonuo. Rubimar je postao prvo plovilo koje je uništeno u kampanji zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi. Brod je potonuo nakon što je bio napadnut, a potonuće je potvrdila međunarodno priznata vlada Jemena i regionalni vojni zvaničnik.

Brod je bio napušten 12 dana nakon napada, iako su postojali planovi za tegljenje do sigurne luke. Huti koje podržava Iran, koje su tvrdile da se brod skoro odmah potopio nakon napada, nisu odmah priznale potonuće broda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

„Oko 21.000 tona đubriva na bazi fosfata i sulfata amonijuma ekološki rizik u Crvenom moru“: Nakon potonuća broda

Izvor: Danas, 03.Mar.2024, 10:25

Teretni brod sa đubrivom koji je potonuo u Crvenom moru posle napada jemenskih Huti pobunjenikam predstavlja rizik za životnu sredinu, upozorila je sinoć američka Centralna vojna komanda (Centcom).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.