BRITANSKA MORNARICA DIGLA UZBUNU! Izvršen napad kod Ništuna, otvorena vatra iz tri plovila!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 21:45

BRITANSKA MORNARICA DIGLA UZBUNU! Izvršen napad kod Ništuna, otvorena vatra iz tri plovila!

Dramatična situacija

Jedan brod je napadnut kod obale Jemena, navedeno je prema podacima Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva.

Organizacija, koju je osnovala britanska vojska radi koordinacije i razmene informacija sa trgovačkim saobraćajem u Arapskom moru, saopštila je da se napad dogodio kod priobalnog grada Ništuna u severozapadnom Jemenu. Grad drže snage koje su saveznici jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Na neidentifikovani brod u Adenskom zalivu pucano je sa tri čamca, od kojih je svaki prevozio tri do četiri naoružana napadača, koji su jurili za njim, dodala je organizacija.

Huti (Ansar Alah), glavni iranski saveznici u Jemenu, pokretali su napade na brodove u Adenskom zalivu u više navrata u prošlosti. Somalijski pirati godinama napadaju brodove na ključnom pomorskom trgovačkom putu.

Napad je usledio usred deeskalacije u Jemenu i izveštaja o odluci Saudijske Arabije da okonča rat u zemlji, tako da je malo verovatno da su Huti bili umešani.

To se dogodilo samo dan nakon što je Iran zaplenio naftni tanker iz Teksasa u Omanskom zalivu. Mornarica Sjedinjenih Država zahtevala je hitno oslobađanje tankera koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva. Međutim, Teheran je saopštio da je tanker zaplenjen nakon sudara sa iranskim ribarskim čamcem.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.