BRITANCI STVORILI ZRAK SMRTI?! Kodno ime DragonFire uliva strah u kosti, ovo oružje sposobno je da uništi mete BRZINOM SVETLOSTI (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2024, 23:22

BRITANCI STVORILI ZRAK SMRTI?! Kodno ime "DragonFire" uliva strah u kosti, ovo oružje sposobno je da uništi mete BRZINOM SVETLOSTI (FOTO/VIDEO)

Tehnologija na kojoj je baziran ovaj sistem veoma podseća na čuveni Teslin projekat, za kog je i vezano nekoliko priča oko njegove smrti.

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva izvela je prvo testiranje lasera velike snage protiv ciljeva na nebu oružjem koje koristi "intenzivni snop svetlosti" za uništavanje dronova.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da najnovije ispitivanje sistema DragonFire označava "veliki korak prema stvarnoj uporabi ove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tehnologije". DragonFire je oružje koje može da presretne bilo koju vidljivu metu brzinom svetlosti, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je to oružje "vrhunske preciznosti" koje koristi "intenzivan snop svetlosti za probijanje kroz metu, što dovodi do strukturalnog kvara ili uništavanja mete".

Laser je prvi put ispalen na mete u vazduhu tokom ispitivanja na poligonu Hebridi u severozapadnoj Škotskoj, a DragonFire je uspeo da uništi nadolazeće dronove s nekoliko milja udaljenosti.

Iz ministarstva se nadaju da bi oružje moglo smanjiti oslanjanje Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva na skupu municiju, s obzirom na to da je korišćenje nove tehnologije znatno jeftinije, čak i pri većoj potrošnji. I kopnena vojska i Kraljevska mornarica razmatraju korišćenje ove tehnologije kao dela svojih budućih sposobnosti PVO.

The UK has successfully fired a high-power laser weapon against an aerial target for the first time in a trial.

The DragonFire weapon is precise enough to hit a £1 coin from a kilometre away, the UK Ministry of Defence (MoD) says.

It described the test, at its Hebrides Range… pic.twitter.com/u78HXCM3M8

— Clash Report (@clashreport) January 19, 2024

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo svoju nameru finansiranja programa vrednog više miliona funti za prijenos tehnologije iz istraživačkog okruženja na bojno polje.

- Ova vrsta vrhunskog oružja ima potencijal da revolucionarizuje vojni prostor smanjujući oslanjanje na skupu municiju, a istovremeno smanjuje rizik od kolateralne štete - izjavio je ministar odbrane Grent Šeps.

Революция в боевом пространстве: Великобритания впервые успешно испытала лазерное оружие DragonFire, атаковав им воздушные цели

Дальность DragonFire засекречена, но это оружие которое "может поразить любую видимую цель", имеет "высочайшую точностью" и низкие долгосрочные pic.twitter.com/6bc5v2ZAwT

— Генсек НАТО (@ANDRU6307) January 19, 2024

- Ulaganja s industrijskim partnerima u napredne tehnologije kao što je DragonFire ključna su u svetu velikih sukoba, pomažući nam da održimo prednost u borbi i zaštitimo naciju - rekao je ministar odbrane.

Šimon Fima, direktor strateških programa u ministarstvu odbrane, rekao je da u svetu pretnji koje se razvijaju, fokus Britanije mora biti na osposobljavanju vojske, te će nastojati da ubrzaju sledeće faze istraživanja.

Razvoj DragonFirea vodi Laboratorija za odbrambenu nauku i tehnologiju (Dstl) u ime ministarstva odbrane i u saradnji sa svojim industrijskim partnerima MBDA, Leonardo i QinetiQ.

Novi sistem naoružanja rezultat je zajedničkog ulaganja ministarstva odbrane i industrijskih partnera u vrednosti od 100 miliona funti.

Izvor: Srbija Danas/Sky News

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.