BRITANCI SE NE ODRIČU IMPERIJALNE POLITIKE: Boris Džonson neće odustati od Hongkonga (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020, 09:16

BRITANCI SE NE ODRIČU IMPERIJALNE POLITIKE: Boris Džonson neće odustati od Hongkonga (VIDEO)

Podsetio je da oko 350.000 stanovnika Hongkonga ima britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo neće napustiti građene Hongkonga ako Kina uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti koji, kako kaže, nije u skladu sa međunarodnim obavezama Pekinga po sporazumu iz 1984. godine.

- Hongkong uspeva zato što su njegovi građani slobodni. Ako Kina nastavi ovako, to bi moglo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u direktnom sukobu sa njenim obavezama prema Zajedničkoj deklaraciji, pravno obavezujućem sporazumu registrovanom u Ujedinjenim nacijama - naveo je Džonson u autorskom tekstu za "Tajms".

On je dodao da mnogi u Hongkongu strahuju da im je ugrožen način života, prenosi Rojters.

- Ako Kina nastavi da opravdava ove strahove, onda Britanija neće moći da slegne ramenima i ode; umesto toga poštovaćemo naše obaveze i pružiti alternativu - naveo je Džonson.

On je ponovio da će Britanija ljudima iz Hong Konga koji poseduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji.

"Tajms" dodaje da je britanski Savet za nacionalnu bezbednost juče dogovorio da izbalansira odnos Britanije prema Kini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.