BRISEL 9. RUNDA: Nastavljen trojni sastanak u 22.30!

Izvor: Kurir, 17.Apr.2013, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRISEL 9. RUNDA: Nastavljen trojni sastanak u 22.30!

Novim predlogom je, praktično, ispunjen najveći broj zahteva i predloga Srbije. Ostalo je još da se delagacije Srbije i Prištine dogovore oko dve sporne tačke, od 15 koliko sadrži briselski predlog

BRISEL - Dijalog u Briselu je nastavljen, a pregovarački tim Beograda je dobio "nešto bolji" predlog sporazuma sa Prištinom, koji predviđa da će četiri opštine na severu Kosova imati ovlašćenje da imenuju lokalne i regionalne komandire policije, kao i da će sedište >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << regionalnog suda biti u severnom delu Kosovske Mitrovice.

22.45 Hašim Tači rekao je večeras dolazeći na nastavak dijaloga u Briselu da Priština traži da se sporazumom prihvati jedinstven policijski i sudski sistem Kosova na celoj njegovoj teritoriji i da sva rešenja moraju biti u skladu sa "ustavom Kosova". Prema njegovim rečima, srpska strana je prihvatila da razmotri razne mogućnosti oko toga, a Priština je, kako je rekao, spremna da razgovara o mogućnostima za postizanje sporazuma. Tači je rekao da će sve vezano za sporazum biti usaglašeno sa evropskim standardima.

22.35 Nastavljeni trojni pregovori. "Dobili smo mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije", izjavio savetnik predsednika Nikolića Marko Đurić.

20.15 Kako Kurir nezvanično saznaje pregovori su opet prekinuti zbog sukoba Vučić - Tači zbog tacaka 9 i 14. Očekuje se nastavak oko 22h

Prema izvorima bliskim pregovorima", postizanje rešenja je blizu. Predlog sporazuma ima 15 tačaka, od kojih su "neke sporne", a srpska strana bi trebalo do petka da se izjasni o sporazumu koji je ponuđen.

Ingerencije zajednice opština uključuju i nadležnosti nad delom obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i nad prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem.

"Tim predlogom je, praktično, ispunjen najveći broj zahteva i predloga Srbije. Ostalo je još da se delagacije Srbije i Prištine dogovore oko dve sporne tačke, od 15 koliko sadrži briselski predlog.

O tome će biti obavljene konsultacije sa svim parlamentarnim strankama u Srbiji.

"Za primenu dogovora traziće se garancije NATO i očekuje se sastanak srpskih zvaničnika sa generalnim sekretarom Alijanse Andersom Fogom Rasmunsenom. NATO bi trebalo da garantuje da vojska Kosova neće biti prisutna na severu Kosova".

Brojni novinari čekaju ishod devete runde pregovora, ali se do sada niko nije zvanično obratio.

Prethodno je kosovski premijer Hašim Tači nezadovoljan ponuđenim predlogom Ketrin Ešton  prekinuo je pregovore, saznaje Kurir iz dioplomatskih izvora u i Briselu.

Prema pojedinim izvorima iz EU pregovori nisu ni prekidani, ili je prekid trajao kratko. RTS preneo da su pregovori u toku i da je ponuda EU bolja od prethodne

Trenutno je određena pauza. Prema saznanjima Tanjuga, delegacije sede u odvojenim prostorijama i za sada nema naznaka kada će biti nastavljen zajednički sastanak. Nešto posle 16 časova Hašim Tači je napustio trilateralni sastanak nezadovoljan, prema nezvaničnim informacijama, ponudom Ketrin Ešton, a prema kosovskim izvorima - radi konsultacija.

Ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku negirala je da je Tači napustio dijalog u Briselu. Čitaku je na Tviteru napisala da nije istina da je Tači napustio razgovore nezadovoljan ponudom, kao što su objavili pojedini mediji u Beogradu. Posle Čitaku, oglasili su se i izvori u u EU  koji tvrde da nije reč o  prekidu dijaloga i da je u toku pauza za konsultacije.

Podsetimo, u 15.30 je počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton u Briselu, na kom se, na stolu, nalazi ponuda uzmi ili ostavi, saznaje Kurir.

Prema izvorima Kurira, ponuda je poboljšana u sferi bezbednosti, odnosno prisustva vojske i policije i mogući je kompromis dve strane. Srpska delegacija smatra da je bolje sto prošli put nisu prihvatili ponudu jer je ova svakako bolje, navodi naš izvor.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, oko 15 časova, započela je drugi bilateralni sastanak sa Hašimom Tačijem.

Prethodno, posle susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Ketrin Ešton u okviru 9. runde, započeo je sastanak učesnika u dijalogu sa predstavnicima NATO.

Nakon završetka ovih sastanaka očekuje se trojni sastanak Dačić-Tači-Ešton, navode izvori Kurira iz Brisela.

Cilj današnjeg sastanka jeste da se razmotre sve mogućnosti kako bi se došlo do rešenja pre svega o ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu, a visoka predstavnica Ešton očekuje "konstruktivan duh obe strane".

Prema navodima diplomatskih izvora u Briselu, postoji napredak u dijalogu u korist Srbije što znači da bi na stolu uskoro mogla da bude ponuda povoljnija po nas. Prema saznanjima Kurira, Beogradu se za sever Kosova nudi mesto regionalnog komandanta i regionalnih komandira policije, na čemu je srpski tim insistirao u prethodnim rundama.

Inače, deveta runda dijaloga Beograd-Priština počela je nešto posle 10 časova u Briselu i to sastankom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa predstavnikom Prištine Hašimom Tačijem.

Sastanak Eštonove i premijera Srbije Ivice Dačića počeo je oko 11.30 časova i trajao je više od dva i po časa.Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigli su nešto pre toga u sedište evropske diplomatije u Briselu, gde je nastavljen dijalog sa Prištinom.

zoom

Član beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Aleksandar Vulin izjavio je da je pregovarački tim bio u pravu što tokom prošle runde nije prihvatio predlog sporazuma o severu Kosova i da sada očekuje bolju ponudu. "Mogu sa sigurnošću da kažem da je odluka da se odbije predlog bila potpuno ispravna", rekao je Vulin neposredno uoči početka trilateralnog sastanka u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton. On je rekao da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima sa Ketrin Ešton jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog meseca bila predložena.

"Da li će to biti dovoljno da se postigne sporazum - tek treba da vidimo", rekao je šef Kancelarije za Kosovo vlade Srbije.

Visoka predstavnica pre toga završila je razgovor s Tačijem i njegovim timom. Tači je danas izjavio u Briselu da se Priština zalaže za postizanje sporazuma sa Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

"Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zemlje i njihovih naroda", rekao je Tači novinarima uoči današnje runde dijaloga u Briselu.

On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju. "Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru", rekao je Tači pre sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton kojim je počela deveta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Dok traje sastanak sa srpskim zvaničnicima švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao je dve strane da postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je uslov Evropske unije za nastavak njihovih evrointergracija.

Bilt je u Zagrebu, na konferenciji o proširenju EU organizovanoj povodom posete švedskog kralja Gustava Hrvatskoj, rekao da srpski i kosovski premijer ne moraju da reše sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan za početak pregovora sa Briselom.

Posle odvojenih susreta uslediće zajednički Ešton-Dačić-Tači, potvrdila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potvrđeno je u Vladi Srbije.

U pozivu na razgovore koji je juče uputila Dačiću i predsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju, Ešton je izrazila očekivanje da će dvojica premijera pokazati "konstruktivan duh", biti spremni da "istraže različite opcije i dogovore se o kompromisu".

Direktan dijalog Beograda i Prištine je nakon osme runde, održane u Briselu 2. aprila, bio u zastoju, ali su obe strane u međuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovore i približavanje stavova.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je današnji sastanak u Briselu hitno zakazan, a da je Beograd obavestio EU o tome šta je "dovoljan razlog i uslov" da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema današnjih razgovora."Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument", rekao je Dačić.

Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu.Savet je u decembru prošle godine uslovio datum "vidljivim i održivim napretkom" u odnosima Beograda i Prištine.

zoom

Posle vesti da će danas u Briselu biti nastavljeni razgovori, odloženo je usvajanje izveštaja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o Srbiji i Kosovu, koji je juče trebalo da bude predstavljen članovima kolegijuma Evropske komisije.

U Strazburu bi o napretku Srbije u evropskim integracijama danas trebalo da raspravlja i Evropski parlament, ali je i ta rasprava postala neizvesna nakon vesti o tome da se razgovori u Briselu nastavljaju.

Beogradski i prištinski analitičari ocenili su da bi u devetoj rundi dijaloga Beograd i Priština mogli da postignu dogovor koji bi uvažio minimum zahteva Beograda i otvorio vrata za nove korake na evropskom putu obe strane.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.