BRENDIRALI ĆURKU: Dobrička rasa jedina na svetu

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRENDIRALI ĆURKU: Dobrička rasa jedina na svetu

Naše domaćice često su ćurkama davale po čašicu rakije i kada je malo opiju stave je u bure u mrak i ona bez problema leži na jajima. Zato su neki mislili da je ćurka glupa, ali nije tako, kaže Janoš

PANČEVO - U selu Dobrica kod Pančeva više od jednog veka uzgajaju se ćurke. Sad im je priznata nova vrsta koja se zove Dobrička ćurka i meštani će moći ozbiljnije da se posvete proizvodnji zdravog ćurećeg mesa, koje je neizostavno na trpezama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << širom Evrope.

Dve veoma retke boje perja za ćurku, pepeljastu i žutu uzgajivači živine iz Dobrice uspeli su da dobiju i zato sad mogu da se pohvale novom vrstom živine.

Ovde se ćurke hrane na pašnjacima uz mali dodatak žitarica, piju čistu vodu i spavaju napolju ispod dudova. Sve su to dobri preduslovi za proizvodnju zdrave hrane.

Živan Ristin, uzgajivač iz Dobrice kaže da će im sad biti mnogo lakše. "Priznavanje nove rase nam mnogo znači da bi smo sačuvali jednu autohtonu vrstu i niko drugi neće moći da je brendira", kaže Ristin.

Predsednik Mesne zajednice Dobrica Siniša Drndarski nada se početku boljeg života u ovom siromašnom selu.

"Ovo je domaća sorta, nije hibridna i trebalo bi da se nađe neki dobar investitor koji bi otvorio jednu mini farmu za proizvodnju zdravog ćurećeg mesa. Tada bi nam svima bilo mnogo bolje", kaže Drndarski.

Dobrička ćurka je srednje veličine, skladnih linija tela, ima dobar vid, dug i jak vrat. Josip Pekanović, predsednik Saveza sitnih živina Srbije napomenuo je da je ova ćurka posle skoro sto godina, koliko se gaji na ovim prostorima, veoma poznata, a da je specifična po tome što se vrlo dobro leže i što ima kvalitetno meso i jaja.

Nijedno domaćinstvo u selu ne može se zamisliti bez ćurki u dvorištu, a ima i onih koji uz Dobričkog ćurana uzgajaju i holandske beloćubaste kokoške.

Za ćurke se pogrešno misli da su glupe životinje, jer se često upotrebljavaju kao živi inkubatori, ali Janoš Tot kaže da su one veoma korisne i da ih uzgajivači koriste za izvođenje nasada pilića, pačića i morčića.

"Naše domaćice često su ćurkama davale po jednu čašicu rakije i kada je malo opiju stave je u bure u mrak i ona bez problema leži na jajima. Zato su neki pomislili da je ćuRka glupa, ali nije tako", kaže Janoš Tot.

Dobričani koji se pretežno bave poljoprivredom i stočarstvom sigurno će u narednom periodu sve više uzgajati živinu, jer Dobrički ćuran sad ima mnogo veću cenu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.