BRAVO ZA NAŠE KARDIOLOGE! Prvi put u Srbiji ugrađen kišobrančić koji reguliše pritsak

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021, 15:30

BRAVO ZA NAŠE KARDIOLOGE! Prvi put u Srbiji ugrađen "kišobrančić" koji reguliše pritsak

Dogovoreno je da se najtežim pacijentima u ovoj godini ugradi deset ovih uređaja i da ova procedura postane redovan program Instituta "Dedinje"

Prvi put u regionu, a treći u Evropi, specijalisti Instituta "Dedinje" pacijentkinji su pomogli posebnim regulatorom protoka krvi u srcu.

Uprkos virusu korona uvođenje savremenih svetskih procedura u srpsku kardiologiju i kardiovaskularnu hirurgiju ostaje i dalje jedno od prioritetnih opredeljenja specijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". U skladu s ambicioznom vizijom koja znači održavanje ugleda i statusa, u institutu je prvi put u Srbiji i regionu, a treći put u Evropi, primenjena nova, savremena procedura u okviru koje je implementiran regulator atrijalnog protoka (engleska skraćenica AFR).

U stručnom timu koji je sproveo ovu proceduru bili su interventni kardiolozi dr Mihajlo Farkić i dr Dragan Topić, elektrofiziolog dr Milosav Tomović, ehokardiografer dr Slobodan Tomić i anesteziolog dr Nikola Đukanović, kao i tim medicinskih sestara i tehničara. Prva AFR procedura urađena je šezdesetdvogodišnjoj pacijentkinji iz Bele Crkve, koja se nakon ove uspešno obavljene intervencije odlično oseća.

Implantat će doprineti boljem kvalitetu života pacijenata s urođenom plućnom hipertenzijom i pritiskom nastalim kao posledica srčane slabosti, čime će im znatno biti olakšane tegobe, poboljšana fizička izdržljivost i povećan stepen preživljavanja.

- Uz pomoć balona napravimo mali prorez na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru i u taj prorez stavimo specijalni "kišobran" koji u sebi ima mali otvor, koji omogućava prebacivanje krvi iz desne u levu pretkomoru i tako doprinosi smanjenju krvnog pritiska u srčanim šupljinama. Ugradnja regulatora atrijalnog pritiska od izuzetne je važnosti za tako teške pacijente kod kojih neregulisan pritisak naglim padom može dovesti i do smrtnog ishoda. Posle ove intervencije pacijent može da podnese jači fizički napor - objasnio je dr Mihajlo Farkić, interventni kardiolog i vodeći član tima.

Uvođenje nove procedure sprečava ugrožavajući pad krvnog pritiska tako što ruke lekara naprave veštački otvor između desne i leve pretkomore i na to mesto, pomoću katetera, postave pomenuti uređaj koji reguliše atrijalni protok krvi. To je jedna vrsta mrežice, odnosno "kišobrančića", kako to lekari vole da kažu, koji sam reguliše protok krvi iz desne u levu pretkomoru, tako da bolesnicima koji imaju povišen pritisak u plućima sam aparat reguliše koliko krvi će preći iz desne u levu pretkomoru.

- Ova intervencija zahteva timski rad, jer prelazimo iz desne u levu pretkomoru, a to je vrlo osetljiv deo procedure jer se radi posebnim uvodnicima i dugačkim iglama, pa su neophodne iskusne ruke elektrofiziologa - rekao je dr Milosav Tomović, specijalista elektrofiziologije.

- Za izvođenje ove veoma osetljive intervencije potrebna je velika preciznost, pa je nemoguće izvesti bez velike pomoći takozvanog transezofagusnog ultrazvuka - dodao je docent dr Slobodan Tomić. Intervencija se radi u analgosedaciji, stanju u kojem je pacijent uspavan, ali diše sopstvenim plućima, a anesteziju je vodio dr Nikola Đukanović.

- Intervencija sa svim pripremama traje manje od sat vremena a s ovom procedurom u narednom periodu trebalo bi da upoznamo kolege iz drugih medicinskih centara - kazao je dr Dragan Topić, interventni kardiolog.

Za pacijente je vrlo važno da se zna da je sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja dogovoreno je da se najtežim pacijentima u ovoj godini ugradi deset ovih uređaja i da se ova procedura uvrsti u redovan program Instituta "Dedinje", saznaje se od sagovornika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.