BRANIMIR GLAVAŠ TUŽI JOSIPOVIĆA ZBOG ODUZIMANJA ČINA

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRANIMIR GLAVAŠ TUŽI JOSIPOVIĆA ZBOG ODUZIMANJA ČINA

ZAGREB - Branimir Glavaš, koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku, podneo je tužbu Ustavnom sudu i Upravnom sudu Hrvatske protiv odluke predsednika Ive Josipovića da mu oduzme čin general-majora.

ZAGREB  - Branimir Glavaš, koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku, podneo je tužbu Ustavnom sudu i Upravnom sudu Hrvatske protiv odluke predsednika Ive Josipovića da mu oduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čin general-majora.

Glavaš je u pismu javnosti iz sarajevskog pritvora naveo da su mu Josipovićevom odlukom povređena prava i slobode građanina i čoveka koja su zaštićena Ustavom Hrvatske.

Odluku Josipovića Glavaš je nazvao klasičnim politikantskim diskriminatorskim činom, usmerenim na neuspeli pokušaj njegove moralne i političke diskriminacije.

Prema Glavašu, Josipović je odluku o oduzimanju čina doneo "motivisan ideološkom i političkom isključivošću, zaslepljenošću i mržnjom prema svemu što ga podseća na slavna Tuđmanova vremena stvaranja hrvatske države".

I Mirko Norac je protekle sedmice podneo Upravnom sudu tužbu protiv Josipovića kojom traži poništenje njegove odluke od 9. septembra o oduzimanju čina general-majora.

Komentarišući Norčevu tužbu, Josipović je juče izjavio da svoju odluku o oduzimanju čina smatra zakonitom i moralnom budući da je Norac osuđen za teški ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Josipović je 9. septembra potpisao odluku da se Norcu i Glavašu oduzmu generalski činovi zbog presuda za ratne zločcine.

Županijski sud u Rijeci osudio je Norca za ratni zločin nad srpskim civilima u Gosipiću na 12 godina zatvora. Norac je takođe osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na sedam godina zatvora zbog ubijanja srpskih civila u Medačkom džepu 1993. godine, ali mu je Vrhovni sud tu kaznu smanjio na šest godina.

Vrhovni sud Hrvatske krajem jula smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Zbog pravosnažne presude za ratne zločine nad srpskim civilima Josipović je 9. septembra oduzeo čin pukovnika i Tihomiru Oreškoviću, zbog pravosnažne presude za ubistvo srpskog civila čin majora Siniši Rimcu, a zbog pravosnažne presude za zloupotrebu položaja i ovlašćenja bez čina general-majora ostao je i Vladimir Zagorac

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glavaš tužio Josipovića zbog oduzimanja čina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2010

Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš objavio je danas da je podnio tužbu Ustavnom sudu RH i Upravnom sudu RH protiv odluke hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da mu oduzme čin generala. "Tom odlukom su mi više nego očito povrijeđena prava i slobode čovjeka i građanina zaštićena Ustavom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.