BOŽJE ČUDO NA DELU: Crkva iz 19. veka izronila na površinu nakon što je decenijama bila pod vodom (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 08:51

BOŽJE ČUDO NA DELU: Crkva iz 19. veka izronila na površinu nakon što je decenijama bila pod vodom (FOTO/VIDEO)

Meštani su se izuzetno obradovali "izranjajućoj" crkvi

Bogorodičina crkva iz 19. veka pojavila se iznad vode jednog jezera u Meksiku nakon što je, zbog izgradnje brane, decenijama bila potopljena.

Usled ogromne suše koja je zahvatila region voda u jezeru se povukla pružajući mogućnost da svi ponovo vide veći deo crkve koja je pod vodom nestala 1979. godine kada je izgrađena brana, a što je ujedno devastiralo i celo naselje El Zangaro u kojem je bilo više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 150 kuća.

Kako "Meksiko dejli njuz" prenosi, tome su se obradovali najviše ljudi koji su nekada živeli na tom mestu, a morali su da se odsele kada su shvatili da će voda doći i oterati ih ako sami ne odu.

#VirgendelosDolores Temple in #Zangarro community, #Guanajuato state, #Mexico. Virgen de los Dolores (Our lady of Sorrows) temple, built-in 1898, was flooded 40 years ago to build a dam. Heavy #drought in the region has exposed its structure again. 📷 epa / EFE / Luis Ramirez pic.twitter.com/OUOBQ5Y6kt

— european pressphoto agency (@epaphotos) May 3, 2021

- Predanje nam govori da je tim ljudima bilo veoma teško da napuste svoje mesto, ne samo zbog zgrada, imovine, već i zbog osećaja da mu pripadaju - rekla je Dulse Vaskez, direktorka lokalne opštinske arhive.

- Nekolicina ih se opirala dok nisu shvatili da je realnost da moraju da odu jer će voda prekriti ceo gradić - rekla je ona i podsetila da je odluku o potapanju i mestašca i crkve doneo 51. predsednik Meksima Hose Lopez Portiljo nakon što je obližnji grad bio potpuno potopljen, a trebalo je sprečiti da se slično ne ponovi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.