BOŽE, BLAGOSLOVI OVU - NUKLEARKU: U Ruskoj crkvi velika debata o tome da li treba osveštati i oružje

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2021, 09:09

BOŽE, BLAGOSLOVI OVU - NUKLEARKU: U Ruskoj crkvi velika debata o tome da li treba osveštati i oružje

U ruskoj javnosti o tom pitanju postoji celi spektar mišljenja

Rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve raspravljalo je nedavno o pitanju o kome se već duže vreme govori u javnosti: trebaju li se osveštavati rakete i inače oružje koje nosi atomske bojeve glave?

jer jedni smatraju da se treba osveštavati oružje sa kojim se brani domovina, drugi misle da sveštenici trebaju brinuti za vojnike, dakle za živa bića, a treći da nije isto osveštavati pešadijsko naoružanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i drugo oružje za masovno ubijanje protivnika koji su takođe živi ljudi. Naravno da u svim ratovima od oružja ginu ne samo vojnici nego i nevini civili.

Odluka o tome mogu li se blagosloviti rakete biće objavljena tek posle rasprave Arhijerejskog sabora koji treba da se održi u novembru ove godine. Od 26. do 28. maja održano je zasedanje sabora kojem je prisustvovao i patrijarh Kiril, a zatim su neki novinari požurili da jave da će crkva prestati da osveštava oružje.

65. Tank #704. pic.twitter.com/NrorxtGEQm

— Orthodox Priests Blessing Things (@blagoslovie) February 12, 2019

U RPC su brzo reagovali kazavši da informacije o tome nisu tačne. Episkop zelengorski Sava je objasnio da se blagoslove ljudi, dakle vojnici a ne oružje. Oružje može da se poprska svetom vodom a ruski vojnici se mogu blagosloviti. Episkop Sava kaže da su neki mediji krivo pisali i govorili kako se rakete sa atomskim glavama blagoslove.

Rukovodilac Sinodalnog odeljenja za odnose RPC i društva sa sredstvima masovnog informisanja Vladimir Lejgoda objašnjava da je predlog teksta "O blagoslovenju pravoslavnih hrišćana prilikom izvršenja vojničkog duga" ozbiljan bogoslovski dokument o odnosu crkve i armije i u njemu nema ni reči o blagoslovljenju raketa. Dobro upućeni tvrde da se u tom dokumentu neće spominjati oružje za masovno ubijanje. Može se blagosloviti lično oružje, a sve drugo se može poškropiti svetom vodom.

62. Even more soldiers. pic.twitter.com/bzcNjpDBnH

— Orthodox Priests Blessing Things (@blagoslovie) January 22, 2019

Predstavnik Moskovske patrijaršije pri evropskoj organizacije arhimandrit Filip tvrdi da nema nikakvog spominjanja tipova oružja. Na početku se taj dokument zvao "O praksi osveštavanja oružja u Ruskoj pravoslavnoj crkvi", i pisalo je da se ne mogu osveštavati bilo kakvi tipovi oružja za masovno ubijanje.

I u redovima crkve bili su dijametralno različiti stavovi o tome treba li blagosloviti oružje za masovno ubijanje. Za blagoslovljenje raketa zalagao se predsednik Sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa oružanim snagama protojerej Dmitrij Smirnov, koji je umro u oktobru 2020. Protiv blagoslovljenja raketa je bio episkop klinski Stefan Privalov. On je do aprila ove godine bio na čelu Sinodalnog odeljenja za veze sa armijom, ali je u proleće oslobođen te dužnosti.

Sada je na čelu tog odeljenja za odnose sa armijom episkop Savatij Zagrebeljni. On tvrdi da bi oficiri bili nezadovoljni ako se prekine praksa osveštavanja oružja.

Eksperti za religiju objašnjavaju da u RPC postoji tradicija osveštavanja oružja i taj ritual ima mobilizacioni karakter. Uostalom i u molitvi se kaže "Gospode sačuvaj naše vojnike i blagoslovi ih da se živi vrate svojim kućama".

Interesantno je da je 1986. godine Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio poslanicu "O ratu i miru u atomskom veku" u kojoj se kaže da bi u atomskom ratu koji bi se pretvario u globalni konflikt ginuli milioni nevinih ljudi. Mora se znati da je ta poslanica pisana u vreme kada je u svetu postojalo raspoloženje za smanjenje atomskih arsenala. Predstavnici Moskovske patrijaršije su 70-tih i 80-tih godina govorili o apsurdnosti primene atomskog oružja i opasnosti od "atomske zime". Sada je međunarodna situacija mnogo gora.

Eksperti bliski Moskovskoj patrijaršiji ističu da će u dokumentu koji će biti objavljen u novembru biti jasno kazano da crkva blagoslovi pravoslavne vojnike koji oružjem u rukama brane svoju zemlju, a ne skladišta oružja.

48. A missile. pic.twitter.com/yqhbl6PQAL

— Orthodox Priests Blessing Things (@blagoslovie) October 11, 2018

Bogoslovi ponavljaju da je ubijanje nenaoružanih ljudi, dece i žena greh i nedopustivo za hrišćane. Kad je reč o atomskom oružju, ono je upravo namenjeno da uništava veliki broj ljudi i velike objekte u gradovima.

"Pravoslavne" nuklearke

Oni sveštenici koji se u Rusiji zalažu da se ne blagoslove rakete sa atomskim glavama ističu da je Rusija jedina atomska sila u pravoslavnom svetu.

39. A rocket. pic.twitter.com/sujNEjcaSY

— Orthodox Priests Blessing Things (@blagoslovie) September 4, 2018

Eksperti podsećaju na pismo konstruktora automata, legendarnog Mihaila Kalašnjikov, koji se obratio patrijarhu i požalio mu se da ga muči savest što je napravio oružje kojim je ubijeno mnogo ljudi. Tada ga je patrijarh Kiril utešio tako što je kazao da je to oružje upotrebljeno u odbrani domovine.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.