BORBA za parkić: Banovo je ovo brdo, naišao si na tvrdo

Izvor: Mondo, 28.Jul.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORBA za parkić: Banovo je ovo brdo, naišao si na tvrdo

Stanari zgrade u Požeškoj ulici u beogradskom naselju Banovo brdo više od 20 dana danonoćno dežuraju i ne dozvoljavaju investitoru da počne radove u lokalnom parkiću u kojem je za tili čas posečeno čak 17 stabala! MONDO je bio tamo.

Marija i Miloš mi pokazuju parkić u kojem su se kao deca igrali i u kojem je ttrebalo da se igraju i neka druga deca stanara zgrade Požeška 158-160 na Banovom brdu.

"Vidiš ono za trešenje tepiha. To sam obožavala, jer sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << volela gimnastiku i bio mi je razboj, kao u školi", priseća se Marija, pokazujući na gotovo jedinog "preživelog" u napadu motornih testera i mašina na parkić na uglu ulica Gogoljeve i Valjevske, odmah ispod Požeške.

Preživele su i ruže o kojima brine starija stanarka. Ali, pitanje je dokle će...

Foto: MONDO/Predrag Vujić zarobljene ruže

Zgrada koja se nalazi između Požeške, Valjevske i ulice Nikolaja Gogolja, decenijama je bila okružena zelenilom. I to drveće je pravilo hlad, zaklon...  Iznenada, 11. jula rano ujutro pojavili su se radnici sa testerama, ogradili su parcelu i postavili natpis: "Zabranjen pristup. Privatna svojina".

Za tili čas posečeno je čak 17 stabala, među kojima je bilo i nekih koja su zaštićena vrsta (lipa, orah, zimzeleno drveće)!

Kada su čuli testere i mašine, stanari zgrade su se u neverici sjurili u dvorište.  Došla je i policija da spreči veće incidente između onih koji su došli da rade "na privatnom posedu" i ljutih stanara. Od tada traje borba Marije, Miloša, Danice i svih stanara ove zgrade, koji imaju podršku stanara okolnih zgrada i privatnih kuća, da sačuvaju ovaj parkić.

"Mi branimo tu zelenu površinu i ne dozvoljavamo da se bilo šta tu gradi", kažu stanari zgrade Marija i Miloš za MONDO.

Danica dodaje: "Svaki dan u ovoj borbi nam znači, svaki dan odlaganja početka radova u parkiću, za nas je POBEDA".

PROČITAJTE PROTESTNU PESMU

Foto: Stanari zgrade u Požeškoj ulici

Stanari ističu da je zemljište "preko noći" postalo vlasništvo privatnog investitora i da je predviđena izgradnja objekta koji će zakloniti svetlo u stanovima, narušiti funkcionalnost zgrade i bezbednost stanara.

Samo pogled na ovaj zeleni kutak izaziva mnogo pitanja: Kako je nekome palo na pamet da gradi baš tu, na tako malom prostoru, tik uz zgradu? Ko mu je dao dozvolu i zašto? Da li mora baš svaka zelena površina u Beogradu da nestane, da se na njoj gradi nekakav objekat, da li moramo da se "gušimo" u betonu?

Na kraju krajeva, pitanje je i koliko bi gradnja novih objekata bila bezbedna po već postojeću zgradu čiji su se stanari pobunili i koji danoćno drže stražu i ne dozvojavaju da investitor uopšte priđe toj parceli, a kamoli da počne radove. Njihova borba je, kažu, pacifistička, ne žele nikakve incidente, sukobe, već samo da im se vrati parkić.

FOTOGRAFIJE

Investitor Ninoslav Adžić rekao je ranije za TV N1 da je sporna parcela privatna svojina, da poseduje svu neophodnu dokumentaciju i da je platio sve poreze i takse za nju. Rekao je da što radi u skladu sa zakonom i da će da iskoristi sva zakonska sredstva kako bi zaštitio svoja prava.

Nezadovoljni stanari su se obraćali najpre opštini Čukarica, potom građevinskoj inspekciji, uručili su i pismo zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, čiji odgovor još čekaju.

Sa druge strane, preduzeli su konkretne akcije: potpuno su blokirali prilaz parkiću, imaju danonoćna dežurstva, u kojima neretko učestvuju i kućni ljubimci stanara, imaju i "uzbunjvače", koji alarmiraju ostale u zgradi ako se pojavi predstavnik investitora.

Jednom prilikom u protestu je "učestvovao" i pleh orkestar. Upravnik zgrade Sava zaustavio je trubače i za "jednu crvenu" od njih tražio da odsviraju počasnu pesmu za posečeno drveće. Čak je i predstavnik investitora sve to snimao.

POGLEDAJTE

Izvor: Stanari zgrade u Požeškoj ulici

Taj parkić je godinama bio javna površina zgrade. Radnici Javnog komunalog preduzeća "Zelenilo Beograd" su godinama održavali taj parkić, a stanari su preko računa za "Infostan", decenijama plaćali i stavku - održavanje parka (zelenila).

"Tokom 2016. godine, promenjen je urbanistički plan, koji se baš i ne menja tako lako, pa je ta lokacija preimenovana iz zelene, javne površine u gradsko-građevinsko zemljište. Došlo se i do postupka restitucije, koji je takođe vrlo problematičan. Ta zemlja je izgleda data kao supstitucija za neku drugu zemlju", kaže advokat Savo Manojlović iz pravnog tima stanara.

Ističe da je bezbednost građana ugrožena.

"Ne možete odmah pored zgrade da gradite novu zgradu i to je urbanistički problem celog Beograda -  da se papiri sređuju preko noći i da se gradi zgrada do zgrade, što je vrlo opasno", kaže pravni predstavnik stanara.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.