BORBA SA MAMURLUKOM 8 namirnica delotvornijih od aspirina

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORBA SA MAMURLUKOM 8 namirnica delotvornijih od aspirina

Glavobolja, mučnina, iscrpljenost i loše raspoloženje. Ukoliko ste sinoć popili koju čašicu više ovo vam zvuči veoma poznato. Narednog dana, očajni, najčešće pregledamo frižider i kuhinjske ormariće u potrazi za nečim što će ublažiti naše loše stanje. Ovih osam namirnica će vam definitivno pomoći u tome.

Čaša mleka je magični lek koji nam može pomoći istog trenutka. Kako tvrde

nutricionisti mleko je bogato kalcijumom i smiruje gastritis prouzrokovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << alkoholom,m a sadrži i cistein, amino-kiselinu koja pomaže varenje acetaldehida koji nastaje kada mtelo pokuša da preradi uneseni alkohol. Od pomoći može biti i jogurt, jer je bogat vitaminom B5, a svaki unos vitamina i minerala u slučaju mamurluka pomaže.

Dajte šansu ovoj tužnoj teglici zaboravljenoj na jednoj od najnepristupačnijih polica u ostavi. Pored toga što su ukusne i hranljive, one su i ljuti neprijatelj mamurluka. Amino-kiseline i minerali koji se nalaze u špargli mogu umiriti mamurluk i zaštiti ćelije jetre od toksičnih materija.

Sve je spremno za izlazak: učvršćivač za kosu, čista odeća, parfem, aspirin i... slanina. Nije neophodno da je ponesete sa sobom, ali postarajte se da imate zalihe slanine u frižideru: biće vam od pomoći narednog jutra, koje svi dočekujemo sa zebnjom. Tradicionalni sendvič sa slaninom, zagrejan i sočan, vaš je saveznik protiv mamurluka: hleb sadrži ugljenehidrate, a slanina je puna proteina koji se razlažu na amino-kiseline zahvaljujući čemu se bolje osećamo.

Izvor kalijuma. A zašto nam je on potreban? Od alkohola dehidriramo, a tako se

smanjuje nivo kalijuma u krvi. Ova ukusna i hranljiva voćka, bogata i vitaminom B6, pomoći će nam da taj gubitak nadoknadimo.

Koktel „Krvava Meri“, koji se pravi od votke i soka od paradajza, baš je ono što nam treba, ali... ako izuzmemo alkohol. Ovaj sok, bogat prostim šećerima, pomoći će nam da se izborimo sa hipoglikemijom. Sadrži i likopen, zahvaljujući kome ima i antiinflamatorno dejstvo. Dakle, ima logike kombinovati ga sa votkom.

Prednosti jaja su brojne. Sadrže vitamine B2, B6, B12, a vitamin B6 igra ključnu

ulogu u oporavku. Jaja su bogata i cisteinom, amino-kiselinom koja je efikasna u

borbi protiv toksina.

Ova zdrava i ukusna namirnica je bogata alfa-ketoglutarnom kiselinom, koja našem telu može dobro doći nakon noći u kafani. Tuna snabdeva naš krvotok kiseonikom i eliminiše toksine. Ako nemate pri ruci filet, zadovoljite se konzervom. Vaš saveznik je i losos, koji je odličan izvor svih vitamina iz grupe B.

Dehidrirali ste. Dakle, što više tečnosti unesete, to bolje. Sok od pomorandže će vam sigurno prijati. Zbog velike količine vitamina C i fruktoze koje pomorandža sadrži, vaša jetra će vam biti zahvalna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.