BORAČKE AKCIJE

Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORAČKE AKCIJE

Udruženja ratnih veterana zahtevaju da svi učesnici ratova devedesetih dobiju pravo na 1.000 evra besplatnih akcija javnih preduzeća kao priznanje za učešće u odbrani naroda i zemlje

BEOGRAD - Rešenjem Vlade Republike Srbije, usvojenim 17. januara ove godine, o isplaćivanju zaostalih dnevnica vojnim rezervistima iz sedam opština sa juga Srbije, otopljen je samo vrh ledenog brega, jer udruženja ratnih veterana smatraju da se država prema ostalim borcima ponela kao maćeha.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Naime, novac je dobilo 10.000 rezervista, a prema proceni Pokreta veterana Srbije, u zemlji ima između 350.000 i 400.000 ljudi koji, na osnovu učešća u ratovima od avgusta 1990. do maja 1992. godine, kao i od 24. marta do 26. juna 1999. godine, polažu pravo na novčane nadoknade, jer su u tom periodu mogli da steknu status borca.

Zahteve za pregovore sa ministarstvima pravde i finansija o isplaćivanju ratnih dnevnica podneo je i štrajkački odbor Udruženja boraca iz Niša. Već od sledeće nedelje ovo udruženje najavljuje protestne šetnje i petominutne prekide saobraćaja na glavnim niškim raskrsnicama. Aktivirala su se i beogradska udruženja, apelujući na sve borce da se jave radi registracije i "ostvarivanja prava na isplatu razlike ratnih dnevnica ili besplatnih deonica".

Zanimljiv predlog za rešavanje problema svih boraca izneo je Pokret veterana Srbije. Oni smatraju da bi najpogodnije rešenje i za državu i za učesnike u ratovima bilo da se, izmenom Zakona, dodeli po 1.000 evra besplatnih akcija, pored onih koje im pripadaju kao i svim građanima Srbije.

- Svi borci bi time dobili pravo na 1.000 evra besplatnih akcija javnih preduzeća, kao nacionalno priznanje za učešće u odbrani naroda i zemlje. Smatramo da je to čvršća garancija za rešavanje našeg problema od zaključaka i obećanja Vlade. Ljudima iz Kuršumlije se manipulisalo pred izbore, i pitanje je šta će sa tim biti, jer ni oni neće dobiti više od po 1.000 evra. Mi smo formirali pregovarački tim za razgovore sa državnim institucijama, ali smo i spremni da organizujemo masovne proteste ratnih veterana širom Srbije - kaže za Kurir Željko Vasiljević, predsednik Pokreta i narodni poslanik, dodajući da će ovim učiniti uslugu državi da se situacija u zemlji drži pod kontrolom, a i sprečiti dalje podele među ovom populacijom, jer je Vlada samo napravila razdor isplaćujući novac samo jednom delu njih.

Namera Pokreta veterana je da se Zakonu o dodeli besplatnih akcija amandmanom doda jedan član, koji će urediti dodelu akcija rezervistima. Vasiljević kaže da je na sastanku održanom sa Ivicom Dačićem, predsednikom skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, obezbeđena podrška, a očekuju i podršku Liberalno-demokratske partije.

- Ja imam iskustva u organizovanju protesta, ali pre svega znam kako se vode pregovori. Protesti, ukoliko bude bilo potrebno, biće na nivou svih veterana, jer smo mi protiv podela - zaključio je Vasiljević.[ antrfile ]

POZIV ZA EVIDENTIRANJE

Udruženje boraca rata od 1990. godine opštine Rakovica poziva sve borce sa teritorije Beograda koji su učestvovali u odbrani zemlje u ratovima od 1990. do 1999. godine da radi ostvarivanja svojih prava na isplatu razlike ratnih dnevnica ili besplatnih deonica dođu u Udruženje, ulica Miška Kranjca broj 2, sa ličnom kartom i vojnom knjižicom.



ŠEŠELJ INICIRAO OSNIVANJE


Pokret veterana Srbije, politička partija koju su osnovali ratni vojni invalidi, porodice palih boraca i borci iz ratova od devedesetih godina, a pridružile su joj se i penzionisana vojna lica, vojni beskućnici i slične organizacije, broji oko 30.000 članova.

- Inicijator osnivanja partije je Vojislav Šešelj, jer nas je sa skupštinske govornice nazvao parazitima rečima: "Ko ste vi? Paraziti, a ne udruženja boraca i invalida. Sva borba treba da se vodi kroz političke partije". Onda smo mi osnovali političku partiju - objašnjava Vasiljević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.