BOLJA BUDUĆNOST: NASA uvedi kiseonik u atmosferu Marsa!

Izvor: Kurir, 09.Mar.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOLJA BUDUĆNOST: NASA uvedi kiseonik u atmosferu Marsa!

Američka svemirska agencija NASA planira da uvede kiseonik u atmosferu Marsa. Nakon što je poslala rover Mars Curiosity na Crvenu planetu, NASA namerava da pošalje novu misiju na Mars 2020. godine u kojoj nameravaju da dopreme uređaj koji bi polako stvarao kiseonik.

Uređaj MOXIE je dizajniran na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, a biće korišćen za stvaranje neograničene količine vazduha prvim astronautima koji se nastane na Marsu.

Koncept >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << teraformiranja, procesa u kojem se okruženje menja kako bi bilo pogodno za ljudski život, nekada je bio naučna fantastika, ali sada je teoretski moguće.

Uređaj MOXIE bi mogao stvarati čak i tečni kiseonik na Marsu, koji bi mogao biti gorivo potrebno za povratak astronauta na Zemlju.

Misija iz 2020. godine bi mogla poslužiti NASA-i da nauči da li i kako ljudi mogu da žive na planeti najbližoj Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=Lav4ydRaN7k

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.